Toţi oamenii care vin în ţara noastră din următoarele zone trebuie să intre în izolare la domiciliu pentru două săptămâni:
Austria;
Belgia;
Spania;
Portugalia;
Cehia;
Brazilia;
Danemarca;
Norvegia;
Elveţia;
Franţa;
Germania;
Marea Britanie;
Olanda;
Suedia;
Statele Unite ale Americii;
Japonia;
Australia;
Canada;
Malaezia;
Coreea de Sud, cu excepţia – Daegu (oraş) şi Cheongdo (judeţ);
China, cu excepţia regiunii Hubei.
Fiecare dintre aceste zone are peste 500 de cazuri confirmate de infecţie cu noul coronavirus care declanşează boala COVID-19 şi e inclusă în zona galbenă de transmitere a acestui virus, în urma Hotărârii nr. 10 din 14 martie 2020 a Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă.
Concret, ce spune actul normativ:
Se aprobă instituirea izolării la domiciliu, în locaţia declarată la intrarea în ţară, pentru o perioadă de 14 zile, pentru toate persoanele asimptomatice care sosesc în România din ţările unde sunt confirmate cel puţin 500 de cazuri de COVID-19, potrivit Hotărârii nr. 10 din 14 martie 2020 a Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă.
UPDATE 20 martie
Israel şi Irlanda au fost incluse în zona galbenă de transmitere a COVID-19 astăzi, 20 martie.
Toţi oamenii care vin în România din următoarele ţări şi regiuni intră automat în carantină: Italia – întreaga ţară; Regiunea Hubei din China; Coreea de Sud – Daegu (oraş) şi Cheongdo (judeţ); Iran – întreaga ţară. Aceste state, respectiv regiuni au fost incluse în lista actualizată a zonei roşii de transmitere a noului coronavirus, potrivit Hotărârii nr. 10 din 14 martie 2020 a Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă.
Începând din 18 martie oamenilor carantinaţi sau, după caz, izolaţi la domiciliu li se interzice să iasă din locaţia în care sunt carantinaţi ori autoizolaţi – Ordonanţa militară a MAI.
Măsura este prevăzută în Ordonanţa militară privind unele măsuri de primă urgenţă care privesc aglomerările de persoane şi circulaţia transfrontalieră a unor bunuri, emisă de MAI, care a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 219 din 18 martie.
Încălcarea acestor dispoziţii atrage răspunderea disciplinară, civilă, contravențională sau penală, după caz, se arată în actul normativ antemenţionat.
Noul coronavirus care a produs deja o pandemie a fost denumit SARS-CoV-2, iar boala pe care o produce (sindromul respirator acut cu noul coronavirus) a fost denumită COVID-19.