El a arătat că firmele din România au la dispoziţie mai multe miliarde de euro din Fondul de Modernizare şi Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, care vor putea duce la atingerea acestei ţinte.
„Prin PNRR avem 1,6 miliarde de euro, din care 460 de milioane de euro pentru producere de energie din surse regenerabile şi 300 de milioane de euro pentru cogenerare de înaltă eficienţă. Call-ul pentru regenerabile este deja lansat şi vedem un interes mare în piaţă. Ne dorim să instalăm capacităţi de 950 de MW până în 2024, Vom începe în acest an actualizarea Planului Naţional Integrat Energie Schimbări Climatice, iar ţinta de 30,5% va creşte simţitor”, a spus Drăgan, în cadrul conferinţei Energy Focus, organizate de Finmedia.
Prin Fondul de Modernizare, Transelectrica va primi 400 de milioane de euro pentru întărirea capacităţii de transport al energiei, iar modernizarea liniei Constanţa Nord-Medgidia Sud va permite instalarea a 600 de MW suplimentari în energie regenerabilă din acea regiune.
„De asemenea, avem la dispoziţie 1,1 miliarde de euro pentru întărirea reţelei de distribuţie prin Fondul de Modernizare şi vom lansa call-urile pentru ca distribuitorii să poată accesa aceste fonduri, tot în sensul de a putea prelua mai multă energie regenerabilă”, a completat oficialul ministerial.
El a amintit şi faptul că, recent, Comitetul de investiţii al Fondului de Modernizare a aprobat aproape un miliard de euro pentru Complexul Energetic Oltenia – 1,2 GW în turbine pe ciclu combinat şi 725 MW energie fotovoltaică. energie regenerabila, productie energie romania, pnrr energie