Senatorii au votat cu o majoritate largă, de 71 de voturi la 26, pentru Jack Lew, în vârstă de 57 de ani, care îl înlocuieşte în funcţie pe Timothy Geithner. Acesta s-a retras după patru ani de mandat marcaţi de cea mai gravă criză economică înregistrată din anii ’30.
Jack Lew va fi învestit în funcţie joi.
Preşedintele Barack Obama şi-a exprimat satisfacţia faţă de vot imediat. „Reputaţia sa de cunoscător în probleme bugetare, capabil să coopereze cu oficiali din ambele partide, i-a permis să reuşească în cele mai dificile funcţii la Washington”, a declarat preşedintele, citat într-un comunicat, în care aminteşte că Lew a fost secretarul general al Casei Albe.
Ca secretar al Trezoreriei, Jack Lew va juca un rol major în crearea de noi legi de reglementare financiară vizând să evite o nouă criză.
El se alătură Guvernului în contextul în care statul federal intră într-o perioadă de austeritate, odată cu intrarea în vigoare a unei reduceri automate a cheltuielilor, începând de vineri.
În vara lui 2011, Jack Lew a jucat un rol-cheie în negocierile cu Congresul, în cursul cărora aceste tăieri au fost concepute ca o soluţie obligatorie în vederea reducerii deficitului.
Finanţele publice reprezintă un adevărat fir roşu în cariera sa. El a pilotat revenirea Statelor Unite la excedent bugetar la sfârşitul anilor ’90, în timpul preşedinţiei lui Bill Clinton.
La venirea republicanului George W. Bush la putere, în 2001, el a plecat în sectorul privat, la conducerea Universităţii New York (NYU), iar ulterior la Banca americană Citigroup, în 2006.
El a primit, la plecarea de la Citigroup un bonus de aproape un milion de dolari, chiar înainte să se alăture administraţiei lui Barack Obama, în ianuarie 2009, un lucru dezvăluit în timpul examinării candidaturii sale în Senat.
În opinia unor aleşi republicani, inclusiv a lui Jeff Sessions, acordarea acestui bonus este de neînţeles, având în vedere pierderile uriaşe suferite de bancă în timpul crizei, şi poate fi explicată doar prin voinţa grupului bancar de a îşi cumpăra favorurile unui om influent la Washington.
Însă pendularea între Guvern şi lumea financiară este un lucru frecvent. Numeroşi dintre predecesorii săi au lucrat, ca şi el, pe Wall Street înainte să preia conducerea Trezoreriei. Henry Paulson, în post în perioada 2006-2009, în timpul celui de al doilea mandat al lui George W. Bush, a petrecut 32 de ani în Banca pentru afaceri Goldman Sachs.
Înainte să fie secretar al Trezoreriei în timpul lui Clinton (1995-1999), Robert Rubin a petrecut, la rândul său, 26 de ani în aceeaşi bancă şi s-a dus la Citigroup după ce a părăsit administraţia.