Jaguar pregătește schimbarea gamei de produse. Dispar cinci modele cu „profit zero”

Compania Jaguar Land Rover își va spori marja de profit prin renunțarea la cinci modele cu „profitabilitate aproape de zero”, a anunțat directorul general Adrian Mardell.
Robert Stan - sâm, 13 iul. 2024, 08:33
Jaguar pregătește schimbarea gamei de produse. Dispar cinci modele cu „profit zero”

Într-o conferință cu investitorii, Adrian Mardell, directorul general Jaguar Land Rover (JLR), a menționat că firma pe care o conduce va elimina „cinci produse. Cu niciunul dintre acestea nu am făcut bani, așa că vom înlocui cu vehicule noi, cu arhitecturi nou proiectate”.

Conform AutomotiveNews Europe, care citează un purtător de cuvânt al JLR, cele cinci modele aparțin mărcii Jaguar, ele fiind sedanul mediu XE, sedanul XF, modelul sport F-Type, SUV-ul compact E-Pace și SUV-ul electric I-Pace. În acest context, în gama mărcii rămâne doar SUV-ul mediu F-Pace.

Pentru a înlocui modelele neprofitabile, Jaguar va lansa trei noi modele complet electrice, acestea fiind asamblate pe platforma JEA (Jaguar Electrified Architecture). Primul dintre acestea urmează să fie dezvăluit anul viitor dezvălunid noua direcție a mărcii.

Odată cu schimbarea gamei de produse, va fi evidentă o creștere a prețului mediu de vânzare a mai menționat Mardell. În prezent, acest indicator se plasează la puțin peste 70.000 de lire sterline (cca. 90.000 euro).

În ciuda lipsei de performanță financiară a modelelor Jaguar, compania JLR a înregistrat în anul fiscal încheiat pe 31 martie 2024 cel mai bun profit din 2015 până acum. Bilanțul Jaguar Land Rover arată venituri record de 29 de miliarde de lire sterline și un profit înainte de taxe și impozite de 2,2 miliarde de lire sterline.

Deocamdată, revenirea la succes a Jaguar Land Rover a fost susținută în special de trei modele – Range Rover, Range Rover Sport și Land Rover Defender -, toate cu marje de profit ridicate.

În al doilea trimestru al acestui an aceste trei vehicule au reprezentat 59% din vânzările globale cu amănuntul de 111.180 de unități ale companiei. Totodată, aceleași trei modele acoperă 85% din „valoarea” JLR, a spus Mardell fără a explica dacă prin „valoare” înțelege venituri sau profit.

JLR va lansa șase noi modele electrice în următorii trei ani, dintre care trei vor purta marca Jaguar. Primul model care urmează să fie lansat anul viitor va fi versiunea complet electrică a Range Rover, pentru care oficialii companiei susțin că au deja 39.000 de „exprimări de interes” de la potențiali clienți.

Dincolo de schimbarea gamei de produse a mărcii Jaguar, renunțarea la modelele I-Pace și E-Pace este o lovitură pentru partenerul Magna Steyr, ambele mașini fiind asamblate în uzina din Graz (Austria) a acestei companii. Magna Steyr a pierdut recent și producția modelului Fisker Ocean.

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada A1 Sibiu – Pitești: Porr a forat 1.000 din cei 1.350 de metri ai Tunelului „Daniela” – secretar de stat
Autostrada A1 Sibiu – Pitești: Porr a forat 1.000 din cei 1.350 de metri ai Tunelului „Daniela” – ...
Constructorul austriac Porr a a atins astăzi o bornă importantă pe șantierul secțiunii 4 Tigveni - Curtea de Argeș a A1 Sibiu - Pitești, a anunțat joi secretarul de stat în Transporturi,......
Un nou parc în București. Primele imagini, cum va arăta
Un nou parc în București. Primele imagini, cum va arăta
Parcul Grozăvești a intrat în linie drepată, a scris pe pagina sa de facebook primarul sectorului 6 al Capitalei, Ciprian ...
Supernova Constanța își extinde oferta de magazine și servicii. Printrea acestea Studioul de Planificare și Comandă IKEA, Animax și Tedi
Supernova Constanța își extinde oferta de magazine și servicii. Printrea acestea Studioul de Planificare și Comandă ...
Centrul comercial Supernova Constanța anunță extinderea portofoliului prin deschiderea unor noi magazine, cu scopul de ...
Ministrul Energiei a semnat joi două contracte de finanțare prin PNRR pentru dezvoltarea de instalații de stocare
Ministrul Energiei a semnat joi două contracte de finanțare prin PNRR pentru dezvoltarea de instalații de stocare
Ministrul Energiei Sebastian Burduja a semnat joi două contracte de finanţare prin Investiţia 4.3 şi un contract prin ...