James Cameron, dat în judecată pentru scenariul filmului „Avatar”
În documentele înaintate Curţii Superioare din Los Angeles, scenaristul Eric Ryder susţine că avea o înţelegere cu compania de producţie cinematografică a cineastului James Cameron, Lightstorm Entertainment, pentru a face un film pe baza scenariului său, intitulat „KRZ 2068”, informează Mediafax.
Potrivit documentelor depuse la tribunalul californian, acel proiect cinematografic era „un film ecologist 3D de dimensiuni epice, despre colonizarea şi distrugerea peisajelor şi a naturii luxuriante de pe o planetă îndepărtată, de către o companie de pe Terra”.
După ce a lucrat la acest proiect vreme de aproape doi ani, Eric Ryder susţine că Lightstorm Entertainment a decis să-l anuleze, spunându-i că „nimeni nu va fi interesat de un lungmetraj science fiction cu tematică ecologistă”.
La puţin timp după aceea, potrivit aceloraşi documente, Lightstorm Entertainment a început filmările la „Avatar”, la care „a folosit în mod intenţionat şi substanţial materialul scris în urma înţelegerii” dintre scenaristul american şi compania de producţie.
Scenariul scris de Eric Ryder spune povestea unui pământean trimis pe satelitul unei planete îndepărtate de directorii unei companii miniere de pe Terra. Detaliile scenariului, potrivit plângerii înaintate la tribunalul californian, necesitau „folosirea tehnicilor 3D, pentru a prezenta cât mai bine intriga filmului”.
Acordul încheiat de Eric Ryder şi Lightstorm Entertainment stipula faptul că scenariul pentru filmul „KRZ 2068” nu va putea fi folosit fără acordul scenaristului şi fără ca acesta „să beneficieze de o parte din încasările comerciale şi să fie recunoscut în calitate de scenarist sau producător” al filmului.
Eric Ryder afirmă că directorii companiei Lightstorm i-au spus la un moment dat că James Cameron a scris singur scenariul pentru „Avatar” şi că cineastul canadian pregătise prima versiune a scenariului cu mult timp înainte ca Ryder să ajungă la acel acord cu compania de producţie. Eric Ryder spune că acest lucru nu este adevărat şi că scenariul lui a circulat pentru o vreme pe la toţi directorii companiei, ajungând să fie citit inclusiv de James Cameron.
Acuzând compania Lightstorm Entertainment de încălcare a unui acord, fraudă, înşelăciune şi neglijenţă profesională, Eric Ryder a solicitat plata unor daune contractuale, daune punitive şi plata unei părţi din încasările obţinute de filmul „Avatar”.
Regizorul canadian James Cameron este considerat un expert în domeniul filmărilor care folosesc tehnologii revoluţionare. Lungmetrajul său „Avatar” a devenit filmul cu cele mai mari încasări din istoria cinematografiei – 2,78 miliarde de dolari.