Jamie Hartmann-Boyce, profesoară la Oxford: Concepțiile greșite privind țigările electronice ar putea împiedica oamenii să se lase de fumat
Boala a fost denumită leziune pulmonară asociată cu utilizarea țigărilor electronice, în limba engleză fiindu-i atribuit acronimul „EVALI”. Vârsta medie a persoanelor care sufereau de această afecțiune era de 24 de ani. Printre simptome se numărau probleme respiratorii precum tusea, dispneea și durerile toracice, dar și probleme stomacale, febră, frisoane și pierderi în greutate.
Acum știm că Evali nu are drept cauză țigările electronice cu nicotină reglementate.
În schimb, a fost descoperită o legătură între această afecțiune și produse vândute ca fiind lichide cu THC pentru țigările electronice. Deoarece tetrahidrocanabinolul (substanța activă din canabis) este costisitor, unii comercianți își amestecau produsele cu acetat de vitamina E pentru a da impresia că lichidul conține mai mult THC. Deși acetatul de vitamina E este utilizat ca ingredient în anumite alimente și produse cosmetice, acesta este dăunător atunci când este inhalat.
Odată identificat riscul cauzat de acetatul de vitamina E, cazurile de Evali au scăzut vertiginos. Însă acest lucru nu a schimbat percepția multora asupra țigărilor electronice, aceștia fiind în continuare îngrijorați pentru siguranța proprie.
Concepții greșite
În ciuda declarațiilor emise de Agenția britanică de sănătate publică (Public Health England) și de Centrele de prevenire și control al bolilor din SUA (Centers for Disease Control and Prevention), în care se afirmă că țigările electronice pot fi benefice pentru fumătorii care renunță la fumat în favoarea lor, îngrijorările privind țigările electronice, în parte din cauza afecțiunii Evali, încă îi descurajează pe fumători să facă trecerea.
Sondajele recente arată că aproape jumătate din respondenții din SUA și o treime din cei britanici consideră țigările electronice cu nicotină la fel de dăunătoare ca cele clasice, dacă nu chiar mai nocive. Chiar și după ce a fost identificată legătura cu produsele cu THC, majoritatea persoanelor care au participat la sondaje consideră că există o legătură între Evali și anumite tipuri de țigări electronice cu nicotină și nu cu produsele cu canabis sau THC.
Există multe motive pentru care persistă concepțiile greșite privind siguranța țigărilor electronice, însă nu încape îndoială că nu s-a dovedit deloc binevenit faptul că a fost confirmată cauza afecțiunii Evali chiar când virusul COVID a început să domine buletinele de știriaCercetările arată că țigările electronice cu nicotină pot ajuta oamenii să se lase de fumat și ar putea fi mai eficiente decât terapia de înlocuire a nicotinei. Studiile care au testat țigările electronice ca metodă de a renunța la fumat nu au descoperit nicio dovadă că utilizatorii de țigări electronice ar avea mai multe șanse să aibă probleme grave de sănătate. Mai mult, se consideră că țigările electronice presupun mai puține riscuri pentru oamenii din jur, în condițiile în care fumatul pasiv ucide 1,2 milioane de persoane pe an.
Este important de menționat, de asemenea, că țigările electronice conțin, de obicei, numai nicotină, și nu tutun, care se găsește în țigările clasice. Deși nicotina provoacă dependență, fumul de tutun conține monoxid de carbon, gudron și substanțe toxice – inclusiv benzen, arsenic și formaldehidă. Se știe că aceste substanțe cauzează cancer, precum și alte boli cardiace și pulmonare. Principalul motiv pentru care țigările sunt dăunătoare este arderea tutunului – și nu nicotina. Țigările electronice furnizează nicotină fără vreo combustie.
Îngrijorări întemeiate
Țigările electronice nu au apărut de mult timp, deci este foarte puțin probabil să fie complet inofensive și încă există incertitudini privind efectul lor pe termen lung.
Lichidul și vaporii din țigările electronice conțin anumite substanțe chimice potențial dăunătoare care se găsesc și în fumul de țigară, însă în concentrații mai reduse. În plus, există îngrijorări referitoare la efectul nicotinei asupra dezvoltării creierului adolescenților. Cu toate acesta, după cum a relevat un articol recent, studiile care arată că nicotina produce modificări la nivelul creierului au fost efectuate numai pe animale. Autorii susțin că este încă neclar dacă se va observa același efect la oameni. În plus, există îngrijorări că țigările electronice ar putea fi încă o cale către dependența de nicotină, în special dacă încep să fie utilizate de oameni care nu s-ar fi apucat niciodată de fumat.
De fapt, deoarece țigările electronice sunt relativ noi, incertitudinile privind efectele lor pe termen lung vor persista cu siguranță o bună perioadă de timp.
Ceea ce știm, totuși, este că fumatul dăunează în mod disproporțional oamenilor din categorii defavorizate, printre care persoanele cu venituri reduse și persoanele cu probleme de sănătate mintală. Dovezile disponibile până acum arată că țigările electronice pot constitui o cale eficientă de a ajuta oamenii să se lase cu succes de fumat – și probabil prezintă mult mai puține riscuri la adresa sănătății decât țigările clasice.
Atunci când comunicăm cu privire la riscurile țigărilor electronice, trebuie să specificăm clar despre care țigări electronice este vorba, cine este expus riscurilor și cine are de câștigat. Persoanele care au potențialul de a beneficia cel mai mult de pe urma utilizării țigărilor electronice – adică fumătorii – au și ei dreptul la informații precise, bazate pe dovezi.
Autor: Jamie Hartmann-Boyce (foto)
Senior Research Fellow, Departmental Lecturer and Director of Evidence-Based Healthcare DPhil Programme, Centre for Evidence-Based Medicine, Universitatea Oxford