FMI şi-a îmbunătăţit prognoza de creştere economică a României la aproximativ 3,5% – 4,5% pentru 2022 şi 2023
„Economia României şi-a revenit bine în urma pandemiei de Covid. Totuşi, ca şi alte ţări europene, se confruntă în prezent cu riscuri de încetinire. PIB-ul a atins nivelul de dinaintea crizei în prima jumătate a anului 2021, apoi s-a redresat rapid în primul trimestru din 2022, după valul de Covid din toamna anului trecut. Cu toate acestea, războiul din Ucraina generează noi presiuni şi riscuri care se văd deja în creşteri ale preţurilor la materiile prime care alimentează inflaţia ridicată, deficitul de materii primii şi în scăderea cererii interne şi externe, precum şi în creşterea primelor de risc suverane. În ipoteza în care nu va exista o escaladare a războiului, noi proiectăm o creştere economică moderată de aproximativ 3,5 – 4,5% în 2022 şi 2023, ceea ce reprezintă de fapt o creştere faţă de proiecţiile anterioare”, a spus Jan Kees Martijn.
El a menţionat că incertitudinea asociată acestei prognoze este ridicată, existând riscuri legate de escaladarea războiului, dar şi de o sistare a livrărilor de gaz din Rusia, care va duce la o creştere a preţurilor la energie şi va reduce schimburile economice dintre partenerii europeni.
Produsul Intern Brut al României a înregistrat o creştere cu 6,5% în primul trimestru al anului, raportat la perioada similară din 2021, atât pe seria brută, cât şi pe seria ajustată sezonier, în timp ce faţă de trimestrul precedent a urcat în termeni reali cu 5,2%, potrivit datelor provizorii (1) publicate pe 7 iunie de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Produsul Intern Brut – date ajustate sezonier – estimat pentru trimestrul I 2022 a fost de 341,805 miliarde de lei preţuri curente, în creştere – în termeni reali – cu 5,2% faţă de trimestrul IV 2021 şi în creştere cu 6,5% faţă de trimestrul I 2021.
Pe seria brută, PIB estimat pentru trimestrul I 2022 a fost de 272,337 miliarde lei preţuri curente, în creştere – în termeni reali – cu 6,5% faţă de trimestrul I 2021.