Janet Yellen a avertizat băncile germane să depună eforturi mai mari pentru respectarea sancțiunilor impuse Rusiei, altminteri riscând să fie ele sancționate de SUA
La debutul unei reuniuni cu bancherii germani, organizată marţi la Frankfurt, Janet Yellen a spus că noua autoritate dobândită de Trezoreria SUA, de a sancţiona băncile dacă intermediază tranzacţii care au legătură cu armata rusească, a ajutat la contracararea eforturilor Rusiei de a-şi achiziţiona bunurile de care are nevoie pentru războiul din Ucraina, dar că mai sunt multe de făcut.
„Rusia continuă să îşi procure bunuri sensibile şi să îşi extindă capacitatea de a produce local aceste bunuri. Trebuie să rămânem vigilenţi şi mai ambiţioşi. Fac un apel către toate instituţiile să introducă măsuri sporite de conformare şi să îşi intensifice atenţia asupra încercărilor ruseşti de ocolire”, a spus Yellen.
Într-un avertisment neobişnuit de direct, Yellen le-a spus directorilor de bănci să supravegheze respectarea sancţiunilor de către subsidiarele din străinătate ale băncilor lor şi să ceară clienţilor din străinătate să facă acelaşi lucru, în special în jurisdicţiile cu grad mare de risc.
„Rusia este disperată să obţină bunuri vitale din economii avansate precum Germania şi SUA. Trebuie să rămânem vigilenţi şi să împiedicăm capacitatea Kremlinului de a-şi aproviziona industria de apărare şi să acceseze sistemele noastre financiare în acest scop”, a mai spus Yellen.
Avertismentul lansat de Yellen vine la scurt timp după ce Trezoreria americană a presat, cu succes, grupul bancar austriac Raiffeisen, cea mai mare bancă occidentală prezentă încă în Rusia, să renunţe la o tranzacţie cu un oligarh rus. Eşecul tranzacţiei cu Oleg Deripaska este o nouă lovitură pentru Raiffeisen, care este criticată pentru continuarea legăturilor cu Moscova la peste doi ani de la debutul invaziei din Ucraina.
Potrivit Reuters, Raiffeisen a fost avertizată, în scris, de Trezoreria SUA că accesul său la sistemul financiar american ar putea fi întrerupt din cauza activităţilor sale din Rusia.
Un oficial de rang înalt din Trezoreria SUA a recunoscut că băncile occidentale se confruntă cu „dificultăţi semnificative” în procesul de ieşire din Rusia, dar a adăugat că băncile nu ar trebui să caute să îşi extindă afacerile ruseşti, cum face Raiffeisen. Oficialul citat a adăugat că organismele de reglementare din Austria ar trebui să adopte o poziţie mai agresivă pentru a evita riscul de prejudiciere a imaginii unei bănci de importanţă sistemică.
Reprezentanţi ai primelor două bănci germane, Deutsche Bank şi Commerzbank, au spus că aceste bănci şi-au redus în mod semnificativ afacerile din Rusia şi că respectă sancţiunile.
Yellen a mai spus că în opinia sa economia mondială va înregistra performanţe peste aşteptări în condiţiile în care riscurile sunt în mare parte echilibrate şi condiţiile financiare s-au relaxat comparativ cu situaţia de anul trecut. „Rămânem de asemenea vigilenţi cu privire la posibilele vulnerabilităţi, inclusiv nivelul ridicat de îndatorare în rândul companiilor, dezechilibrele între îndatorare şi lichiditate în sectorul non-bancar şi tensiunile de pe pieţele imobiliare”, a spus Yellen.