Janet Yellen avertizează că statul american ar putea să fie nevoit să mai intervină pentru a proteja depozitele din bănci
Deciziile Guvernului de a proteja depozitele care nu sunt asigurate la două bănci care au dat faliment şi crearea unei noi facilităţi de lichiditate a Rezervei Federale a SUA (Fed) au arătat „angajamentul de lua măsurile necesare pentru a asigura siguranţa depozitelor care care au făcut economii şi a sistemului bancar”, a declarat Yellen.
La câteva zile după ce Fondul de garantare a depozitelor bancare din SUA (FDIC) a închis Silicon Valley Bank şi Signature Bank, Yellen a apreciat că „acţiunile decisive şi în forţă au întărit încrederea opiniei publice în sistemul bancar american şi în protejarea economiei ţării.
„Măsurile luate nu s-au concentrat pe sprijinirea anumitor bănci sau clase de bănci. Intervenţia noastră a fost necesară pentru a proteja în ansamblu sistemul bancar american. Şi acţiuni similare ar putea fi necesare dacă instituţiile mai mici sunt afectate de retrageri de depozite, care ar spori riscul de contagiune”, a declarat secretarul Trezoreriei SUA. Oficialul susţine că deciziile FDIC, Trezoreriei şi Rezervei Federale a SUA au redus riscul unor alte falimente bancare.
Decizia marilor bănci de a depozita 30 de miliarde de dolari în First Republic Bank „reprezintă un vot de încredere în sistemul nostru bancar”, a adăugat Yellen. Oficialul consideră că este importantă menţinerea unui sistem bancar „dinamic şi divers” pentru a sprijini economia americană, băncile mari, mijlocii şi mici având rolul de a sprijini persoanele fizice şi juridice şi de a spori concurenţa pe segmentul serviciilor financiare.
Sursa foto: Flickr