Numită „Organizaţia internaţională de cercetare şi dezvoltare pentru desfiinţare”, această structură trebuie să creeze tehnologii şi proceduri pentru a curăţa complexul atomic devastat de seismul urmat de tsunami din martie 2011.
„Retragerea combustibilului deteriorat (din trei reactoare în care s-a topit) este o misiune dificilă şi fără precedent”, a subliniat ministrul Toshimitsu Motegi, potrivit unor declaraţii preluate de presă.
„Subliniind acest obiectiv tehnic, aş vrea să le arăt persoanelor originare din Fukushima că există un viitor sigur”, a răspuns profesorul de la Universitatea din Kyoto Hajimu Yamana desemnat să prezideze noul organism.
Munca de cercetare şi dezvoltare va implica societăţi de electricitate, industriale şi institute japoneze de cercetare şi dezvoltare, adică 17 instituţii în prezent, dar noul organism prevede atragerea unor companii şi cercetători din străinătate.
O primă reuniune va avea loc în cursul lunii august.
Recent, preşedintele Forumului japonez al industriei atomice (JAIF), Takuya Hattori, a pledat pentru conjugarea eforturilor internaţionale, în timp ce actori străini din sector se plâng că sunt pentru moment prea îndepărtaţi de activităţile pregătitoare.
Desfiinţarea centralei Fukushima ar trebui să dureze aproximativ 40 de ani, iar expertiza dezvoltată în cursul acestui proces va fi de mare ajutor pentru toate şantierele de demolare a altor instalaţii nucleare care vor fi lansate în lume în următoarele decenii.