La şedinţa de politică a monetară, BoJ a decis menţinerea măsurilor fiscale şi monetare de stimulare a economiei, care au sporit încrederea consumatorilor şi au dus la deprecierea yenului, oprind declinul exporturilor. De asemenea, Banca Japoniei a extins programul de relaxare cantitativă la 60.000 miliarde de yeni (583 miliarde de dolari) şi a majorat achiziţionarea de obligaţiuni guvernamentale.
‘Declinul exporturilor s-a oprit deoarece situaţia economiei mondiale se îmbunătăţeşte de anul trecut şi se îndreaptă gradual spre redresare’, se arată în declaraţia BoJ.
Conform datelor oficiale publicate miercuri, exporturile Japoniei au crescut în aprilie cu 3,8%, la 56,3 miliarde de dolari, în timp ce importurile au înregistrat un avans de 9,4%, la 64,9 miliarde de dolari. Astfel, deficitul comercial al Japoniei s-a adâncit luna trecută la 8,6 miliarde de dolari.
De asemenea, producţia industrială a crescut în martie cu 0,9%, pentru a patra lună consecutiv.
Bursa japoneză a închis miercuri în creştere cu 1,6%, indicele Nikkei-225 ajungând la nivelul de 15.627,26 puncte, cel mai ridicat nivel din ultimii cinci ani.
Economia Japoniei a înregistrat o creştere de 3,5% în ritm anual în primele trei luni, o veste bună pentru premierul conservator Shinzo Abe, pentru care relansarea economică este principalul obiectiv anunţat la preluarea puterii în luna decembrie.
A treia mare economie mondială a înregistrat o creştere de 0,9% în primele trei luni ale acestui an comparativ cu trimestrul precedent, faţă de un avans de 0,3% înregistrat în perioada octombrie-decembrie 2012.
Optimismul consumatorilor japonezi a crescut după revenirea la putere a conservatorului Shinzo Abe, după victoria Partidului liberal democrat în alegerile legislative din decembrie. După instalarea sa, Shinzo Abe a făcut presiuni asupra Băncii centrale a Japoniei pentru ca aceasta să relaxeze politica monetară în ideea de a ajuta economia japoneză să iasă din deflaţie. Această politică a condus la creşterea Bursei de valori de la Tokyo, indicele principal Nikkei înregistrând o creştere de aproape 40% de la mijlocul lunii noiembrie şi până în prezent.
În 10 mai, yenul japonez s-a depreciat, ajungând la cel mai scăzut nivel faţă de dolar din ultimii patru ani, moneda americană tranzacţionându-se la 101,30 yeni, pentru prima dată din aprilie 2009. Deprecierea yenului a făcut exporturile nipone mai competitive, majorând profiturile companiilor din Japonia. Din noiembrie, yenul s-a depreciat cu peste 20% faţă de dolar, în urma măsurilor de politică monetară adoptate în Japonia, menite să stimuleze creşterea economiei.