Japonia a repornit un prim reactor nuclear, la mai mult de 4 ani după Fukushima

Un prim reactor nuclear a fost repornit marţi dimineaţa în Japonia, la mai mult de patru ani după accidentul de la Fukushima, care, din septembrie 2013, a dus la oprirea tuturor centralelor din această ţară, informează AFP.
Economica.net - mar, 11 aug. 2015, 06:58
Japonia a repornit un prim reactor nuclear, la mai mult de 4 ani după Fukushima

‘Reactorul numărul 1 al centralei din Sendai (1.000 de kilometri la sud-vest de Tokyo, în prefectura din Kagoshima) a fost repornit la orele 10:30 (01:30 GMT), a anunţat, pentru AFP, un purtător de cuvânt al companiei Kyushu Electric Power.

Nucleul centralei va intra în reacţie în lanţ auto-întreţinută începând de la orele locale 23:00 (14:00 GMT). El va începe să genereze vineri energie electrică, ce va fi exploatată comercial din septembrie, potrivit companiei.

‘Doresc ca repornirea să fie efectuată prin garantarea întregii securităţi, care va trebui să fie prima prioritate’, a declarat, luni seara, premierul pro-nuclear Shinzo Abe.

Dorită de acest guvern conservator, această repornire a programului nuclear este motivată, în primul rând, din raţiuni economice (costul energiei importate).

În faţa guvernului, o majoritate a populaţiei îşi pune întrebări în legătură cu pertinenţa unei reporniri, calificată drept ‘eroare’ de Naoto Kan, premier în momentul accidentului de la Fukushima şi devenit, de atunci, unul dintre cei mai virulenţi militanţi anti energie nucleară, asemeni altor predecesori, printre care Junichiro Koizumi (2001-2006), mentorul lui Shinzo Abe.

Strigând ‘saikado hantai’ (împotriva repornirii), circa 200 de persoane, potrivit postului public NHK, venite din diferite regiuni ale Japoniei unde se află instalaţii nucleare, protestau în faţa intrării centrale şi o manifestaţie este prevăzută pentru marţi seara, în faţa reşedinţei premierului în Tokyo.

Reactorul respectiv, intrat pentru prima dată în funcţiune în iulie 1984, a fost oprit la 10 mai 2011 pentru cel de-al 21-lea ciclu regulat de mentenanţă, respectând calendarul obişnuit, ce prevede între 3 şi 4 luni de pauză de rutină, după 12-13 luni de funcţionare.

Cu toate acestea, el nu a putut fi reactivat de atunci din cauza deciziei autorităţilor de a instaura normele de siguranţă cele mai severe după dezastrul de la Fukushima, a cărui amploare a depăşit toate dispoziţiile tehnice de siguranţă.

Acesta este primul reactor repus în funcţiune în conformitate cu noua reglementare intrată în vigoare în iulie 2013, menită să facă centralele nucleare mai apte în faţa unei catastrofe nucleare, un atentat terorist sau o prăbuşire de avion.

Te-ar mai putea interesa și
Turcia – Erdogan va discuta cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, despre războiul din Ucraina
Turcia – Erdogan va discuta cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, despre războiul din Ucraina
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan va discuta luni despre cele mai recente evoluţii din războiul Rusia-Ucraina cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, în cadrul vizitei acestuia la Ankara,......
Cristian Buşoi, despre conducerea PNL: Există argumente extrem de puternice în favoarea lui Ilie Bolojan
Cristian Buşoi, despre conducerea PNL: Există argumente extrem de puternice în favoarea lui Ilie Bolojan
Liberalul Cristian Buşoi a declarat luni că există argumente "extrem de puternice" în favoarea lui Ilie Bolojan pentru ...
ROBOR a urcat la 5,81% pe an
ROBOR a urcat la 5,81% pe an
Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, ...
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Companiile care achiziţionează şi utilizează sisteme de Inteligenţă Artificială (IA) cu grad ridicat de risc la locul ...