Autorităţile au crescut de la 3 la 4 (pe o scară de 1 la 5) nivelul de alertă şi au cerut populaţiei să dea dovadă de ‘cea mai mare prudenţă’ după ce în jurul muntelui Sakurajima, din insula Kyushu, foarte frecventat de turişti, s-a înregistrat o activitate seismică crescută în ultimele ore.
Avertizarea vizează doar o mică parte a celor 4.000 de persoane care locuiesc pe această insulă, mai precis, aproximativ 70 de oameni din două mici localităţi, situate la 3 kilometri de cratere.
Compania Kyushu Electric Power, operatorul centralei de la Sendai, a afirmat că o erupţie a vulcanului nu ar afecta funcţionarea normală a acestei instalaţii, care a fost repornită la 11 august. Acesta este primul reactor nuclear repornit în Japonia din 2013, când s-au oprit toate instalaţiile de acest gen. Totodată, este primul reactor adaptat noilor norme de siguranţă instituite în arhipelagul nipon după dezastrul din 2011 de la centrala Fuklushima.
O poziţie similară cu Kyushu Electric Power a avut, în declaraţii pentru presa locală, şi Autoritatea de Reglementare în domeniul Nuclear din Japonia, care a susţinut că nu există motive de îngrijorare legate de efectul unei erupţii vulcanice asupra uzinei de la Sendai, relatează EFE.
Din 2009, Sakurajima a avut anual câte 500-1.000 de mici erupţii, reaminteşte AFP, menţionând că în august 2013, întreaga regiune a fost acoperită de cenuşă după o erupţie a acestui vulcan.
Activitatea vulcanică din Japonia a crescut în ultima vreme ca urmare a violentului cutremur din martie 2011 din regiunea Tohoku, din nordul ţării, susţin unii experţi.
Situată pe aşa-numitul ‘cerc de foc al Pacificului’, Japonia are peste o sută de vulcani activi, precizează Reuters, amintind că în 2014, Muntele Ontake, din centrul arhipelagului, a erupt în mod neaşteptat şi a omorât 63 de oameni, provocând cel mai mare dezastru vulcanic din ultimii 90 de ani din această ţară.