În ultimul an, avioanele japoneze s-au ridicat de la sol de 944 de ori, cu 16% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului precedent, a indicat Forţa japoneză de autoapărare (SDF).
Este pentru a doua oară când se înregistrează cel mai mare număr de zboruri într-un interval de 12 luni, de la începerea statisticilor în domeniu, în 1958, scrie Agerpres.
‘Aceasta reprezintă o creştere semnificativă’, a declarat purtătorul de cuvânt al SDF în cadrul unei conferinţe de presă.
Deşi nu indică o consecinţă directă a activităţilor militare ale Rusiei şi Chinei, numărul zborurilor nipone arată totuşi o intensificare a operaţiunilor celor doi mari vecini ai Japoniei, notează agenţia citată.
În timp ce se confruntă cu puterea militară în creştere a unei Chine în ascensiune, care măreşte cheltuielile de apărare cu mai mult de 10% pe an, Japonia întrevede de asemenea o renaştere militară a unui inamic din timpul Războiul Rece care a cumulat putere de când Moscova a anexat, în martie anul trecut, peninsula Crimeea.
Japonia a decis să-şi crească cheltuielile în domeniul apărării, pentru a cumpăra echipamente noi, între care avioane de patrulare, avioane cargo, portelicoptere şi avioane Boeing V-22 Ospreys şi Lockheed Martin F-35.
Bombardiere ruseşti şi avioane de patrulare s-au apropiat de mai multe ori de spaţiul aerian al Japoniei, în apropierea insulei Hokkaido, în nord, şi de alte patru insule mai mici care sunt revendicate atât de Japonia, cât şi de Rusia. Această dispută teritorială a împiedicat cele două ţări să încheie un acord de pace.
Incursiuni ale avioanelor chineze sunt observate în Marea Chinei de Est, în apropiere de mici insule nelocuite şi revendicate atât de Tokyo, sub denumirea de Senkaku, cât şi de Beijing, care le numeşte Diaoyu.