Japonia – Economia a înregistrat o creştere peste aşteptări în trimestrul al doilea
Conform cifrelor preliminare publicate marţi, Produsul Intern Brut al Japoniei a înregistrat o creştere de 1,5% în trimestrul al doilea comparativ cu trimestrul precedent şi un salt de 6% în ritm anual. Acesta este cel mai puternic ritm de creştere înregistrat de economia japoneză după ultimul trimestru din 2020. Analiştii intervievaţi de Bloomberg se aşteptau la o creştere mult mai modestă, de 0,8%, după un avans de 0,9% în primul trimestru (cifră revizuită marţi în sus după un avans de 0,7% anunţat în prima fază), .
Motorul creşterii celei de a treia economii a lumii în perioada aprilie-iunie 2023 au fost exporturile (care au înregistrat o creştere de 3,2% comparativ cu trimestrul precedent), în timp ce importurile au scăzut cu 4,3% pe fondul scăderii cotaţiilor mondiale la hidrocarburi. Contribuţia netă a comerţului exterior la PIB a fost una pozitivă, de 1,8 puncte procentuale faţă de estimările analiştilor care mizau pe o contribuţie de 0,9 puncte procentuale.
„Exporturile japoneze s-au redresat pe fondul estompării problemelor de-a lungul lanţurilor de aprovizionare în sectorul auto şi a deprecierii yenului care a susţinut exporturile”, susţine Ryutaro Kono, economist şef la BNP Paribas în Japonia.
În plus, revenirea în masă a turiştilor străini în Japonia, după ridicarea restricţiilor sanitare la finele lui 2022, a contribuit şi ea la creşterea PIB-ului prin stimularea exporturilor de servicii.
Japonia este una din puţinele economii avansate care va înregistra performanţe mai bune în 2023 decât în 2022, observa la finele lunii iulie economistul şef de la Fondul Monetar Internaţional, instituţie care şi-a îmbunătăţit estimările referitoare la creşterea economiei japoneze până la 1,4% în acest an, de la 1% în 2022.
Banca Japoniei mizează pe o creştere de 1,3% în exerciţiul fiscal 2023/24 care a început la 1 aprilie.