Bugetul pentru perioada martie 2021 – martie 2022 este la un nivel ridicat record pentru al nouălea an consecutiv, în pofida temerilor privind finanţele publice ale Japoniei.
Autorităţile de la Tokyo vor să emită noi obligaţiuni în valoare de 43,6 miliarde de yeni pentru a finanţa noul buget, în creştere cu 11 miliarde de yeni faţă de nivelul din acest an, în condiţiile în care nivelul datoriei publice a Japoniei este de două ori mai mare decât mărimea economiei – 5.000 miliarde de dolari – apreciază analiştii.
„Modul în care poate fi echilibrat răspunsul la efectele pandemiei cu reforma fiscală este dezbătut intens în Japonia. Ratele dobânzilor extrem de scăzute promovate de Banca Centrală a Japoniei ar putea afecta disciplina fiscală”, a apreciat Izuru Kato, economist şef la Totan Research.
Premierul Yoshihide Suga a declarat recent că vrea să protejeze locurile de muncă, să ajute mediul de afaceri, să revitalizeze economia şi să deschidă calea spre transformarea ecologică şi digitală.
„Trebuie să obţinem un echilibru corect între necesitatea de a preveni răspândirea infecţiilor, redresarea economiei şi realizarea reformei fiscale. Aceasta a fost cea mai dificilă problemă de care a trebuit să ţinem cont în realizarea bugetului”, a afirmat ministrul de Finanţe Taro Aso.
La începutul acestei luni, Japonia a anunţat un nou pachet de stimulare a economiei, în valoare de 708 miliarde de dolari, pentru a accelera redresarea după pandemie, în timp ce sunt majorate investiţiile pentru proiecte de transformarea ecologică şi digitală.
Noul pachet va include aproximativ 40.000 miliarde de yeni (384,54 miliarde de dolari) cheltuieli fiscale directe şi iniţiative menite să reducă emisiile de carbon şi să sporească adaptarea tehnologiei digitale, a informat Guvernul nipon.
Valoarea combinată a măsurilor de stimulare a economiei din 2020 se ridică la aproximativ 3.000 de miliarde de dolari.
În trimestrul trei din 2020, economia niponă a înregistrat un avans de 22,9% faţă de precedentele trei luni. Este prima creştere din ultimele patru trimestre, pe fondul efectelor pandemiei. Analiştii avertizează că ar putea dura ani de zile până când Japonia îşi va reveni complet de pe urma crizei.
„Japonia trebuie să facă un plan de reformare fiscală şi să treacă la reconstrucţia finanţelor publice, la un moment dat. Dar acum este momentul să ajute firmele şi gospodăriile afectate de pandemie”, a apreciat Yuichi Kodama, economist şef la Institutul de cercetare Meiji Yasuda.