„Cât mai rapid posibil”, a răspuns purtătorul de cuvânt al executivului, Yoshihide Suga, întrebat asupra datei la care textul va fi prezentat parlamentului.
Punerea în practică ar putea avea loc din aprilie 2019.
Guvernul intenţionează să creeze un nou statut de viză care, teoretic, va permite imigranţilor cu calificări inferioare celor cerute de obicei să intre pe teritoriul japonez pentru a lucra acolo timp de 5 ani.
Cu toate acestea, candidaţii trebuie să îndeplinească anumite cerinţe, inclusiv cunoştinţe de limba japoneză care să le permită „să depăşească handicapul din viaţa de zi cu zi”, ceea ce ar însemna deja mai mulţi ani de studiu efectuaţi.
Cei cu cea mai bună calificare şi un nivel ridicat de limbă japoneză ar putea beneficia de un permis de şedere mai lungă şi să li se permită să vină cu familiile lor.
Cu toate acestea, politica de imigraţie a Japoniei, o ţară mai degrabă închisă, „nu se schimbă”, a insistat Suga, nerăbdător să liniştească populaţia care se teme de o sosire masivă de străini.
Domeniile agriculturii, comerţului cu amănuntul, construcţiilor, îngrijirea persoanelor în vârstă sau a copiilor mici duc lipsă de forţă de muncă, fiind neatrăgătoare pentru japonezi din cauza condiţiilor de muncă şi a salariilor mici.
Comunitatea de afaceri (cu Federaţia Keidanren în frunte), al cărei apropiat este prim-ministrul Shinzo Abe, pledează demult să se deschidă mai mult uşa străinilor, dar guvernul trebuie să jongleze prudent pentru a nu stârni furia naţionaliştilor, care sunt de asemenea principalii susţinători populari ai Partidului Liberal Democrat (PLD).
Programele precedente de primire a unui număr limitat de imigranţi, pentru o perioadă determinată şi primirea de instruire înainte de a se întoarce în patria lor, au fost criticate ca o exploatare a mâinii de lucru ieftine.
Potrivit statisticilor oficiale, Japonia număra în 2017 aproximativ 1,28 milioane de lucrători străini dintr-o populaţie de 128 de milioane de locuitori.
Mai mult de o treime (459.000 de persoane) sunt soţii sau soţiile unor cetăţeni japonezi, sud-coreeni prezenţi de foarte mult timp în Japonia, dar care şi-au păstrat naţionalitatea de origine şi chiar descendenţi cetăţeni străini ai japonezilor care au emigrat.