Japonia şi UE, negocieri „pe ultima sută de metri” privind un acord de liber schimb

Japonia şi Uniunea Europeană poartă săptămâna aceasta discuţii 'pe ultima sută de metri', cu intenţia de a încheia un acord de liber schimb până la finalul anului, potrivit oficialilor Guvernului japonez, transmite miercuri Reuters.
Economica.net - mie, 14 dec. 2016, 10:29
Japonia şi UE, negocieri

Discuţiile bilaterale pe acest subiect au dobândit o mai mare importanţă după ce preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a afirmat că Washington-ul se va retrage din acordul de parteneriat transpacific, un acord semnat de 12 ţări.

‘Prim ministrul Shinzo Abe a spus că intenţionează să ajungă la un acord anul acesta’, a comunicat un oficial al Comerţului, care a refuzat să-şi decline identitatea deoarece nu era autorizat să vorbească cu presa.

Japonia doreşte să obţină scăderea taxelor UE pentru automobilele japoneze, componentele auto şi dispozitivele electrice. Tokyo doreşte de asemenea ca UE să reducă din birocraţie, pentru a uşura modul în care companiile japoneze fac afaceri în Uniunea Europeană.

Uniunea Europeană ar putea tăia circa 80% din taxele pe piesele auto importate din Japonia imediat după intrarea în vigoare a acordului bilateral, însă Tokyo doreşte şi mai multe concesiuni, potrivit Nikkei Business Daily.

Japonia, la rândul său, ar putea uşura procesul prin care companiile străine de construcţii pot participa la licitaţii pentru construcţii civile, a spus Nikkei.

În plus, UE vrea ca Japonia să renunţe la taxele pe produsele agricole, precum brânza şi vinul, şi să perceapă taxe mai mici pentru carnea de porc, potrivit documentului. Bruxelles-ul s-a plâns de asemenea cu privire la barierele non-tarifare în calea importurilor auto.

În cazul în care cele două părţi – Japonia şi UE – pot realiza cadrul pentru un acord comercial, comisarul european pentru comerţ, Cecilia Malmstrom, va efectua o vizită în Japonia săptămâna viitoare pentru a purta discuţii cu ministrul japonez de Externe, Fumio Kishida, potrivit Nikkei.

Tokyo a ratificat săptămâna trecută acordul de parteneriat transpacific (TPP) în ciuda angajamentului lui Donald Trump de a retrage SUA din acest pact, care nu include China.

Acordul a fost semnat de Australia, Brunei, Canada, Chile, Japonia, Malaezia, Mexic, Noua Zeelandă, Peru, Singapore, SUA şi Vietnam. Acordul de parteneriat transpacific (TPP), care este de aşteptat să creeze cea mai mare zonă de liber schimb din lume, a fost semnat la începutul lunii februarie 2016 de cele 12 ţări partenere în cadrul unei ceremonii organizată în Noua Zeelandă, transmisă în direct la televiziune, a informat AFP.

Te-ar mai putea interesa și
Comisia Europeană a respins propunerea Beijingului pentru ca automobilele fabricate în China să aibă un preț de vânzare de minimum 30.000 de euro – surse Reuters
Comisia Europeană a respins propunerea Beijingului pentru ca automobilele fabricate în China să aibă un preț de vânzare ...
Bruxelles-ul a respins o propunere făcută de Guvernul chinez, conform căreia automobilele electrice "Made in China" să fie vândute la un preţ minim de 30.000 de euro, o ofertă prin care......
Norofert lansează o emisiune nouă de obligațiuni corporative de până la 15 milioane de lei
Norofert lansează o emisiune nouă de obligațiuni corporative de până la 15 milioane de lei
Producătorul de inputuri organice pentru Agricultură Norofert anunță aprobarea în Consiliul de Administrație pentru ...
Chimcomplex confirmă că este interesat de cumpărarea Azomureș
Chimcomplex confirmă că este interesat de cumpărarea Azomureș
Compania Chimcomplex a publicat astăzi un anunț pe site-ul Bursei de Valori București în care recunoaște că există ...
Ungaria acordă un împrumut de 500 de milioane de euro Macedoniei de Nord
Ungaria acordă un împrumut de 500 de milioane de euro Macedoniei de Nord
Macedonia de Nord a obţinut un împrumut în valoare de 500 de milioane de euro de la Ungaria, cea mai nouă dovadă a influenţei ...