”Este deplorabil că Rusia recunoaşte independenţa Crimeii, demers ce încalcă suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei”, a declarat Ministerul japonez de Externe, citat într-un comunicat.
Preşedintele Putin a semnat luni un decret ce recunoaşte independenţa peninsulei separatiste ucrainene Crimeea.
”Japonia va suspenda negocierile privind relaxarea măsurilor de acordare de vize şi nu va începe discuţiile prevăzute în legătură cu noi investiţii şi un acord spaţial pentru prevenirea activităţilor militare riscante”, a explicat MAE japonez.
Tokyo se gândeşte, de asemenea, şi la alte sancţiuni, fără să facă precizări suplimentare.
Japonia, care nu doreşte nici să-şi strice relaţiile stabilite cu Rusia de către premierul de dreapta Shinzo Abe, intenţionează, de asemenea, să-i determine pe liderii ruşi ”să înţeleagă poziţia G-7” (Japonia, SUA, Canada, Marea Britanie, Germania, Franţa şi Italia), a precizat purtătorul de cuvânt al guvernului, Yoshihide Suga, într-o conferinţă de presă.
Suga a respins totodată faptul că sancţiunile decise de Tokyo sunt mai atenuate decât cele ale occidentalilor. Întrebat de un jurnalist dacă aceasta are legătură cu dorinţa Japoniei de a avansa în procesul de soluţionare a diferendului teritorial cu Moscova privind insulele Kurile, Suga a răspuns: ”Nu, nu este cazul”.
Sancţiunile europene şi americane, anunţate aproape simultan la Bruxelles şi Washington, se referă la un număr limitat de responsabili ruşi şi ucraineni proruşi şi îl ocolesc pe Putin, dar lovesc foarte aproape de preşedintele rus, cel puţin dinspre partea americană.
În afară de blocarea bunurilor în SUA ale persoanelor respective, preşedintele Barack Obama a avertizat că este gata să impună sancţiuni suplimentare dacă Moscova nu-şi schimbă comportamentul.