Acestea sunt concluziile unui studiu realizat de Institutul Japonez de Cercetare Meteorologică, pe baza datelor privind temperaturile şi precipitaţiile culese din întreaga ţară în perioada 1978 – 2013. Documentul semnalează că nivelele maxime de precipitaţii pe oră au crescut cu 13 la sută în ultimii 35 de ani, în condiţiile în care cele 20 de ploi cele mai puternice din această perioadă au deversat o cantitate de apă de 50 de ori mai mare decât cele înregistrate în perioada anterioară, scrie Agerpres.
Această evoluţie este provocată de creşterea temperaturilor la apele dulci din Japonia şi la mările din jurul arhipelagului nipon, responsabile cu evaporarea aflată la originea precipitaţiilor, notează experţii. Prin urmare, ei prognozează o creştere globală progresivă a temperaturilor care vor genera mai multe dezastre meteorologice, precum taifunuri sau ploi torenţiale, fenomene frecvente în Japonia, a declarat directorul raportului, Fumiaki Fujibe, postului naţional NHK.
În luna august, ploile torenţiale care au căzut în localitatea Hiroshima (vestul Japoniei) au făcut peste 50 de morţi ca urmare a inundaţiilor şi a alunecărilor de teren, într-o zonă care a fost deja afectată de precipitaţii puternice în 1999, cu un bilanţ atunci de 32 de victime.