Shinzo Abe a subliniat că este ‘hotărât să amplifice cooperarea trilaterală dintre cele trei ţări’, într-un articol semnat în cotidianul Australian Financial Review, în ajunul summitul G20 prevăzut să se desfăşoare la Brisbane, la care vor fi prezenţi şefi de stat şi de guvern din cele mai puternice ţări ale lumii, scrie Agerpres.
Iar aceasta, ‘pentru a edifica un viitor paşnic, sigur şi prosper în regiunea Asia-Pacific’.
Declaraţiile în cauză au loc la câteva zile după două întâlniri între Shinzo Abe şi preşedintele chinez, Xi Jinping, pe fondul relaţiilor tensionate dintre Beijing şi Tokyo, pe de o parte, şi uneori furtunoase dintre Beijing şi Washington, pe de altă parte.
Aceste întâlniri, primele oficiale dintre cei doi lideri, au avut loc luni şi marţi în cadrul reuniunii anuale Asia-Pacific (APEC) şi au fost însoţite de strângeri de mână deosebit de glaciale.
Instalaţi la putere aproape în acelaşi moment, la sfârşitul lui 2012 şi începutul lui 2013, Shinzo Abe şi Xi Jinping nu au ţinut niciodată un summit bilateral.
Perspectiva unei strângeri a legăturilor dintre Japonia, Statele Unite şi Australia este de natură să irite Beijingul care ar putea aprecia că este vorba despre o tentativă a rivalilor săi de a limita expansiunea chineză în regiune.
Relaţiile dintre China şi Japonia sunt deteriorate îndeosebi din cauza unui diferend teritorial, suveranitatea asupra insulelor Diaoyu (Senkaku în japoneză), din Marea Chinei de Est, revendicate de Beijing, dar administrate de Tokyo, precum şi de puternice disensiuni legate de istoria lor comună.
China a atras atenţia în repetate rânduri cu privire la pericolul pe care îl percepe în politica de ‘remilitarizare’ a Japoniei, promovată de Shinzo Abe care a majorat semnificativ bugetul apărării de la preluarea puterii.