Jason Yim, Expert AR şi VR: Peste doar cinci ani va exista şi un strat digital în viaţa noastră şi vei putea alege cât de imersat vrei să fii
ECONOMICA.NET a stat de vorbă, în cadrul evenimentul GoTech World, cu Jason Yim, despre cele două tehnologii şi impactul acestora asupra mediului de business şi societăţii deopotrivă.
Jason Yim este este CEO și director creativ executiv al Trigger – Agenția de realitate mixtă, cu birouri în Los Angeles și Aarhus, Danemarca. Are peste 150.000 de ore de dezvoltare în realitate mixtă, inclusiv ca Snap Lens Studio Partner, showcase developer pentru Vuforia și Google, și ca dezvoltator timpuriu pentru Magic Leap.
Lucrările recente de ultimă generație ale lui Jason Yim încorporează realitatea mixtă în marketing (Star Wars: The Last Jedi), dezvoltarea de produse (Hotwheels – Augmoto), experiențe bazate pe locație (Fish Designer pentru LEGO House) și instrumente Enterprise (instrument de evaluare AR Design pentru Honda). De asemenea, a apărut în primul show al Apple TV numit Planet of the Apps.
Realitatea augmentată a a devenit în ultimii ani un instrument vital în strategiile de retail sau de produs ale companiilor. Unul dintre cele mai des domeniul în care este folosit este vânzarea de mobilă. De exemplu, clienții pot vedea dacă o canapea nouă s-ar potrivi în sufrageria lor şi asta pentru că abilitatea AR de a măsura spațiul real și de a descrie cu exactitate obiectele 3D din el, îl face și un instrument valoros.
„În 2020 cred că va fi mult mai mult AR în retail. Vedem mult succes pe partea de comerț electronic, în special pentru mobilier. Cred că atât de multe branduri și retaileri văd asta și vor începe să o aplice și în produsele lor”, spune Yim.
Însă, în 2020 AR-ul din retail se va extinde din comerţul electronic în magazinele fizice, crede Yim. „Cred că atunci când te duci la un magazin și te plimbi folosind AR-ul, vei vedea conținutul AR fără a avea un produs care să fie afișat la raft. Așa că sper că consumatorii își construiesc doar acest comportament de a-şi folosi camera foto și de a folosi obiectivul camerei pentru a afla mai multe informații sau pentru a interacționa și pentru a vedea lumea și asta va fi dezvoltat în următorul an, cred.”
Potrivit lui Yim, în 2019 cele două tehnologii au beneficiat de un avans tehnologic destul de substanţial, odată cu apariţia 5G şi posibilitatea de a introduce date în timp real, mai ales pentru aplicaţiile din sport.
Pentru 2025, directorul agenţiei Trigger preconizează că va exista mult mai mult conţinut video compatibil cu aceste tehnologii şi lumea va purta ochelarii speciali pentru VR foarte des. Dar pentru a ajunge acolo, consumatorii ar trebuie să fie cei care să ceară mai mult conţinut de acest gen.
„Cred că brandurile sunt, de obicei, înaintea consumatorilor în ceea ce priveşte adopţia AR şi VR pentru că brandurile se inspiră din alte industrii. Dar, în acest moment totul este atât de nou încât am ştiut că pentru a le oferi consumatorilor trebuie să le testezi temeinic înainte şi trebuie să repeți din eforturile inițiale pentru a înîţa mai multe. Cred că brandurile vor aștepta până când consumatorul o cere. Unele branduri vor fi în fața altora. Și, de asemenea, cred că, de vreme ce sunt tehnologii atât de noi, consumatorii nu știu că le vor pentru că nu le-au mai văzut. Odată ce le încearcă, s-ar putea să se aștepte să le găsească la branduri”.
De asemenea, odată cu existenţa unui conţinut video mai divers, se va crea un start digital peste lumea reală, iar oamenii vor putea alege nivelul de imersiune în lumea digitală pe care îl doresc.
„Cred că peste cinci ani aceste lucruri vor fi peste tot şi simt că AR-ul şi VR-ul vor fi mai contopite. Va exista acest strat digital şi, ca utilizator pot alege să fiu puţin imersat sau complet imersat sau ce nivel îmi doresc eu în orice moment al zilei. Cred că se va schimba în timpul zilei. Când conduci, eşti la un nivel scăzut de imersiune, dar când ajungi acasă şi eşti relaxat poţi fi imersat complet. Este un spectrum în continuă schimbare”.
Google a fost printre primele branduri care au scos pe piaţă ochelari digitali inteligenţi, însă nu a câştigat încă popularitate în rândul publicului larg, fiind criticat pe teme diverse, de la probleme de intimitate la chestiuni de etichetă. „Nu ştiu dacă au fost proiectaţi de la început pentru a fi adoptaţi în masă. Cred că toată lumea înţelege că există multe probleme şi mai este un drum lung pentru a face un produs bine. Dar, în acelaşi timp, cred că toată lumea înţelege că vom ajunge acolo până la urmă. Va fi interesant de văzut care va fi aceea aplicaţie nemaipomenită, acea utilitate extraordinară care va duce la o adoptare în masă”, spune Yim.
Snap însă, compania care deţine aplicația Snapchat, a ajutat foarte mult industria de AR odată cu lansarea unor ochelari cu filtre de realitate augmentată. Meritul companiei, este în viziunea lui Yim, este că a creat acest gen de comporament în rândul consumatorilor.
„Cred că puterea AR-ul se va vedea atunci când va deveni doar un ingredient. La fel cum GPS-ul este un ingredient foarte puternic şi îl vezi folosit peste tot. AR-ul va fi la fel”.
În afară de industria de divertisment, realitatea augmentată poate fi folosită în marketing. „Vei putea să iei personaje, artişti, atleţi şi să îi pui în lumea ta. Sportul este un domeniu important pentru noi datorită tuturor datelor pe care poţi să le adaugi în timp real experienţei de vizionare cu AR. De asemenea, poţi folosi AR-ul pentru a te transporta în interiorul stadionului”.
Cum pot companiile să îşi asigure succesul cu ajutorul noilor tehnologii
Yim spune că există multe modalităţi prin care companiile se pot ajuta de AR şi VR pentru a-şi creşte afacerea, cea mai simplă fiind cu ajutorul social media.
„Alege reţeaua socială folosită de publicul tău ţintă şi oferă-i o mică experienţă VR. Apoi, următorul nivel este să foloseşti AR-ul în retail. Aşadar, un brand va face broşuri, reclame sau au multe vitrine şi toate pot şi activate în AR pentru a adăuga încă un strat digital peste tot acest conţinut. E uşor de făcut. Şi pot folosi AR-ul pentru a-şi creşte şi divizia de e-commerce, şi asta nu doar în mobilă, ci la mai multe produse”.
De ce ar fi o reclamă cu AR mai utilă decât una tradiţională? Yim spune că publicitatea cu AR are un reach mai bun faţă de metoda tradiţională.
„Nu ştiu cum eşti tu, dar eu când mă uit la televizor şi văd o reclamă schimb programul imediat. Nu vom mai vedea reclamele în acest fel. Sau în mod cert în online, unde un banner poate fi blocat şi asta e chiar mai rău decât să îl ignori activ. Aşa că sunt de părere că brandurile au nevoie să modlităţi diferite prin care să implice consumatorul. AR este într-adevăr eficient în acest fel, deoarece cred că face ceva diferit. Asta pune ceva în lumea lor. Cred că mai important, în loc să încercați să fiți altfel, faceți și lucruri care sunt foarte utile. Și folosesc AR pentru o piesă de mobilier înainte să o cumpăr. Rezolvarea unei probleme care poate fi rezolvată înainte să devină o problemă. Nu este doar un capriciu. Nu este doar o reclamă, ci este un instrument foarte performant”.
El a adăugat că mediul de business răspune bine la provocările noilor tehnologii, cu aproape 50% dintre clienţii agenţiei doresc să inoveze. „Este un instrument puternic pentru afaceri în viitor și va rezolva o mulțime de probleme. Cred că oamenii de marketing o fac pentru că chiar și din primele zile știu că pot ajunge la oameni și știu că este eficient”.
Pentru a avea succes, el spune că, în primul rând, companiile trebuie să înceapă cu proiecte mici pe care să testeze, apoi să le ajusteze în funcţie de rezultate şi din nou, să testeze.
„Aceasta este într-adevăr singura cale. Cred că dacă așteaptă până când toți ceilalți își fac primul, apoi va fi o nouă captură. Și nu este doar să te prindă, ci și faptul că nu au nici una dintre lecțiile învățate de la a fi primul sau a fi devreme”, explică expertul.
Şi ca o ultimă previziune pentru viitor, Yim spune că inteligenţa artificială va avea cel mai mare impact asupra societăţii, urmănd să fie un strat deasupra realităţii augmenate care va schimba complet experienţa de AR.