Jean-Claude Trichet a devenit noul preşedinte al institutului Bruegel
Jean-Claude Trichet îl înlocuieşte pe Leszek Balcerowicz, fost vicepremier polonez şi fost preşedinte al Băncii Naţionale din Polonia, care preluase în 2008 conducerea boardului Bruegel de la Mario Monti, actualul premier al Italiei.
Fostul preşedinte al BCE va conduce din noua poziţie un board format din 11 membri, numiţi de membrii Bruegel, toţi persoane cu experienţă în guverne, mediul de afaceri, societatea civilă, mediul academic şi mass-media.
Principalele sarcini al boardului sunt să ia deciziile privind strategia institutului, programul de cercetare, bugetul, precum şi să numească directorul şi directorul adjunct. Totuşi, boardul nu este răspunzător de rezultatele cercetărilor, care rămân în sarcina cercetătorilor individuali, sub supravegherea editorială a directorului, Jean Pisani-Ferry.
„În vremurile actuale, când politica economică se confruntă cu provocări ieşite din comun, munca şi activităţile Bruegel, prin analize şi dezbateri bazate pe fapte, sunt extrem de importante pentru a contribui la calitatea procesului european de decizie politică”, a afirmat Trichet la numire, citat într-un comunicat.
„Sunt onorat să devin preşedintele Bruegel şi să urmez unor preşedinţi atât de remarcabili precum Leszek Balcerowicz şi Mario Monti. Aştept cu nerăbdare să încep să lucrez cu membrii şi echipa Bruegel pentru a contribui la conturarea politicii economice europene”, a adăugat el
Directorul Bruegel, Jean Pisani-Ferry, s-a declarat ‘extrem de mândru’ de numirea lui Jean-Claude Trichet. Fostul preşedinte al BCE ‘întruchipează angajamentul nostru faţă de independenţă şi va aduce la Bruegel extraordinara experienţă internaţională şi europeană pe care a acumulat-o în ultimele decenii, extrem de importante. Reputaţia sa internaţională va fi un beneficiu major pentru a dezvolta şi mai mult Bruegel pe scena economică globală”, a spus Pisani-Ferry.
Fostul preşedinte, Leszek Balcerowicz, şi-a exprimat la rândul său ‘plăcerea’ de a face parte din Bruegel şi de a fi putut ajuta la consolidarea institutului ‘într-un moment în care nevoia de idei proaspete şi propuneri neconvenţionale a fost excepţional de intensă’.
Înfiinţat în 2005, Bruegel este un think tank european care activează în domeniul economiei internaţionale şi care îşi propune ca, prin cercetări, analize şi dezbateri, să contribuie la procesul de luare a deciziilor economice la nivel european şi global.