Jean Valentin Comănescu, fost membru al Consiliului de Supraveghere al Transelectrica, solicită companiei compensații de 838.728 de lei la Curtea de Arbitraj de la Viena

Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica a anunţat că Jean Valentin Comănescu, fost membru al Consiliului de Supraveghere revocat prin Hotărârea AGA nr. 4/2021, a înregistrat pe rolul Centrului de Arbitraj de la Viena o cerere de judecat, iar valoarea pretenţiilor acestuia se ridică la 838.728 de lei, reprezentând compensaţii în baza contractului de mandat.
News.ro - joi, 09 feb. 2023, 19:55
Jean Valentin Comănescu, fost membru al Consiliului de Supraveghere al Transelectrica, solicită companiei compensații de 838.728 de lei la Curtea de Arbitraj de la Viena

”În completarea rapoartelor curente diseminate în data de 25 februarie 2022, 06 ianuarie 2023 şi 27 ianuarie 2023, precum şi a Materialului informativ AGA nr. 32601/29.07.2021 adus la cunoştinţă acţionarilor săi în şedinţa AGA din data de 31.08.2021, Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice “Transelectrica” SA informează acţionarii şi persoanele interesate faptul că domnul Jean Valentin COMĂNESCU, fost membru al Consiliului de Supraveghere revocat prin Hotărârea AGA nr. 4/2021, a înregistrat pe rolul Centrului de Arbitraj de la Viena cererea de arbitraj ARB-5726, valoarea pretenţiilor acestuia fiind de 838.728 lei (principal) reprezentând compensaţii în baza contractului de mandat încheiat în aplicarea Hotărârii Adunării Generale a Acţionarilor nr. 9/28.09.2020”, anunţă compania, relatează News.ro.

De altfel, compania mai anunţa la începutul anului că a fost obligată de Centrul de Arbitraj de la Viena să-i plătească lui Oleg Burlacu, fost membru al Consiliului de Supraveghere care a fost revocat prin Hotărârea AGA nr. 4/2021, compensaţii de 792.132 de lei în baza contractului de mandat încheiat în aplicarea Hotărârii Adunării Generale a Acţionarilor nr. 9/28.09.2020, sumă brută la care se adaugă accesorii şi cheltuieli de judecată. Hotărârea arbitrală este definitivă şi obligatorie.

”În completarea raportului curent diseminat în data de 25 februarie 2022 şi a Materialului informativ AGA nr. 32601/29.07.2021 adus la cunoştinţă acţionarilor săi în şedinţa AGA din data de 31.08.2021, Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice “Transelectrica” SA informează acţionarii şi persoanele interesate cu privire la faptul că în ceea ce priveşte cererea de arbitraj ARB-5680 a domnului Oleg Burlacu, fost membru al Consiliului de Supraveghere revocat prin Hotărârea AGA nr. 4/2021, Centrul de Arbitraj de la Viena s-a pronunţat la data de 30.12.2022 prin Hotărâre arbitrală conform căreia a admis cererea formulată de reclamant şi a obligat compania la plata sumei de 792.132 lei (principal) reprezentând compensaţii în baza contractului de mandat încheiat în aplicarea Hotărârii Adunării Generale a Acţionarilor nr. 9/28.09.2020, sumă brută la care se adaugă accesorii şi cheltuieli de judecată. Hotărârea arbitrală este definitivă şi obligatorie”, preciza compania, la începutul lunii ianuarie.

Totodată, Ciprian Constantin Dumitru precum şi Luiza Popescu, foşti membri ai Consiliului de Supraveghere, revocaţi prin Hotărârea AGA nr.4/2021, au înregistrat pe rolul Centrului de Arbitraj de la Viena cererile de arbitraj ARB5697 şi ARB-5713, valoarea pretenţiilor acestora fiind de 882.324 lei de (principal), respectiv 792.132 de lei (principal), reprezentând compensaţii în baza contractelor de mandat încheiate în aplicarea Hotărârii Adunării Generale a Acţionarilor nr. 9/28.09.2020.

De asemenea, Cătălin Niţu, fost membru al Directoratului, revocat prin Decizia Consiliului de Supraveghere nr.25/25.06.2021, a înregistrat cererea de arbitraj ARB-5706, valoarea pretenţiilor acestuia fiind de 559.164 de lei (principal), reprezentând compensaţii în baza contractului de mandat încheiat în aplicarea Deciziei Consiliului de Supraveghere nr. 73/16.11.2020.

Transelectrica este Operatorul de Transport şi de Sistem naţional, îndeplinind un rol fundamental în lanţul valoric al energiei electrice şi în asigurarea schimbului informaţional cu ceilalţi Operatori de Transport şi de Sistem pentru Energie Electrică din Reţeaua Europeană. În acest sens, prin implementarea proiectului finanţat de către cu Guvernul Statelor Unite ale Americii, reprezentat de Agenţia pentru Comerţ şi Dezvoltare a Statelor Unite ale Americii şi compania americană Pythia International Inc., pentru bazele dezvoltării unui Centru Operaţional de Securitate, Transelectrica urmează parcursul de aliniere la noile concepte şi standarde de securitate cibernetică.

Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica SA este unicul operator de transport şi sistem al energiei electrice din România, cu un rol-cheie pe piaţa de energie electrică din România şi din regiune, responsabil de gestionarea şi operarea sistemului de transport al energiei electrice din România şi de asigurarea schimburilor de energie electrică între România şi ţările cu care este interconectată în Europa Centrală şi de Est, în calitate de membru al ENTSO-E.

Transelectrica SA gestionează şi operează o reţea electrică de transport de circa 9.000 de kilometri de linii electrice aeriene şi 81 de staţii electrice de transformare.

Transelectrica a avut în primele nouă luni din 2022 venituri operaţionale de 4,88 miliarde lei, în creştere cu 114% faţă de primele nouă luni ale anului anterior (2,28 miliarde lei).

Profitul net a fost de 418 milioane lei, de peste cinci ori mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, de 81 de milioane de lei.

Compania are o capitalizare de 1,61 de miliarde de lei.

Te-ar mai putea interesa și
Agenția de publicitate KUBIS îi numește pe Andrei Nica în funcția de Executive Creative Director și pe Bianca Naumovici în funcția de Client Service Director
Agenția de publicitate KUBIS îi numește pe Andrei Nica în funcția de Executive Creative Director și pe Bianca Naumovici ...
Agenția independentă de publicitate KUBIS și-a întărit departamentele de creație, respectiv client service, prin numirea lui Andrei Nica în funcția de Executive Creative Director și a......
Fără „amendă automată” pentru lipsă de rovinietă. Legea a fost promulgată de președintele Iohannis
Fără „amendă automată” pentru lipsă de rovinietă. Legea a fost promulgată de președintele Iohannis
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, marţi, legea potrivit căreia utilizatorii reţelei de drumuri naţionale au posibilitatea ...
Magazinele Carrefour din Iordania vor fi înlocuite cu un nou brand, Hypermax
Magazinele Carrefour din Iordania vor fi înlocuite cu un nou brand, Hypermax
Firma Majid Al Futtaim (MAF), francizatul Carrefour din Orientul Mijlociu, a anunţat marţi că va înlocui supermarketurile ...
Perspectivele metalului prețios, diferite în funcție de câștigătorul de la Casa Albă. Cum ar putea reacționa aurul la alegerile din SUA?
Perspectivele metalului prețios, diferite în funcție de câștigătorul de la Casa Albă. Cum ar putea reacționa aurul ...
Aurul a avut unul dintre cei mai buni ani din istorie, avansul fiind pus pe seama unor evenimente majore pe plan internațional, ...