Sancțiunile au complicat comerțul Rusiei cu principalii săi parteneri, cum ar fi China sau Turcia, deoarece băncile locale sunt extrem de precaute cu tranzacțiile legate de Rusia, pentru a evita controlul autorităților occidentale, scrie Reuters.
În acest an, Rusia a permis utilizarea de criptomonede în comerțul exterior și a luat măsuri pentru a legaliza minerea de criptomonede, inclusiv bitcoin. Rusia este unul dintre liderii mondiali în minerit de bitcoin.
„Ca parte a regimului experimental, este posibil să folosim bitcoini, pe care i-am extras aici în Rusia (în tranzacții de comerț exterior)”, a declarat Siluanov pentru postul de televiziune Russia 24.
„Astfel de tranzacții au loc deja. Credem că ar trebui extinse și dezvoltate în continuare. Sunt încrezător că acest lucru se va întâmpla anul viitor”, a spus el, adăugând că plățile internaționale în monede digitale reprezintă viitorul.
La începutul acestei luni, președintele Vladimir Putin a declarat că actuala administrație americană subminează rolul dolarului american ca monedă de rezervă, folosindu-l în scopuri politice, forțând multe țări să apeleze la active alternative.
El a menționat bitcoin ca exemplu de astfel de active, spunând că nimeni din lume nu ar putea reglementa bitcoin. Remarcile lui Putin au indicat că liderul rus susține utilizarea pe scară largă a criptomonedelor.