„Războiul din Ucraina consumă o cantitate enormă de muniţie şi goleşte stocurile aliaţilor (…). Aşa că trebuie să mărim producţia şi să investim în capacităţile noastre de apărare”, a spus Stoltenberg.
El a spus că miniştrii apărării „se vor concentra asupra unor moduri de a creşte capacitatea industriei noastre de apărare şi de a ne reface stocurile”.
Potrivit lui Stoltenberg, „rata actuală de consum al muniţiei este de multe ori mai mare decât actuala noastră rată de producţie”, iar „asta pune sub presiune industria noastră de apărare”.
„De exemplu, timpul de aşteptare pentru muniţie de calibru mare a crescut de la 12 la 28 de luni. Comenzile plasate astăzi vor fi livrate peste doi ani şi jumătate”, a exemplificat el.
Stoltenberg a menţionat printre ţările care au încheiat noi contracte cu industria de profil pentru a-şi reface stocurile de muniţie SUA, Franţa şi Norvegia.
„NATO tocmai a finalizat o evidenţă a stocurilor noastre de muniţii. Şi plănuim să creştem ţintele pentru stocurile de muniţii prin procesul de planificare defensivă al NATO”, a spus Stoltenberg.
„Da, avem o problemă, da, este o provocare”, a recunoscut secretarul general al Alianţei, subliniind totuşi că NATO a început să acţioneze, fie prin creşterea capacităţilor pe termen scurt, prin lucrul în weekend de exemplu, dar şi, pe termen mediu, prin investiţii în capacităţile de producţie.
Subiectul va fi discutat marţi în cadrul unei reuniuni a grupului de susţinere pentru Ucraina condus de SUA, apoi de miniştrii apărării din statele Alianţei, a precizat Stoltenberg.
Ministrul ucrainean al apărării Oleksii Reznikov va participa la cele două reuniuni şi le va vorbi aliaţilor despre nevoile forţelor ucrainene, a mai spus Stoltenberg.
El a menţionat că va fi discutată şi furnizarea de avioane de luptă. „Dar asta va lua timp şi priorităţile pe termen scurt sunt muniţia şi armele promise, carburantul şi piesele de schimb”, a mai spus secretarul general al NATO.