Nvidia a introdus ceea ce numește modele Cosmos care generează videoclipuri foto-realiste, care pot fi folosite pentru a antrena roboți și mașini cu conducere autonomă la un cost mult mai mic decât prin utilizarea datelor convenționale.
Prin crearea a ceea ce este cunoscut în industria tehnologiei drept date de antrenament „sintetice”, modelele pot ajuta roboții și mașinile să înțeleagă lumea fizică, similar modului în care modelele mari de limbaj au ajutat chatboții să genereze răspunsuri în limbaj natural.
Utilizatorii vor putea oferi lui Cosmos o descriere text care poate fi folosită pentru a genera videoclipuri cu o lume care respectă legile fizicii.
Acest lucru promite să fie mult mai ieftin decât culegerea de date așa cum se face astăzi. Pentru a antrena mașini cu conducere autonomă, de exemplu, companiile au flote de vehicule care cutreieră străzile pentru a culege date, iar roboții umanoizi sunt adesea antrenați prin faptul că oamenii reali repetă sarcini de nenumărate ori.
Cu toate acestea, Huang a avertizat că modelele Cosmos vor avea nevoie de mult mai multe date înainte de a atinge „momentul ChatGPT”.
Cosmos va fi pus la dispoziție pe o „licență deschisă”, similară cu Meta Platforms.
Noile cipuri de jocuri folosesc tehnologia AI „Blackwell” de la Nvidia pentru a oferi jocurilor video o grafică asemănătoare unui film, în special într-un domeniu cunoscut sub numele de „shaders”, care poate ajuta imaginile precum un ceainic ceramic să pară mai realiste, adăugând imperfecțiuni și pete de amprentă pe suprafața sa.
Noile cipuri au, de asemenea, tehnologie AI pentru a ajuta dezvoltatorii de jocuri să genereze chipuri umane mai precise, o zonă în care jucătorii sunt predispuși să observe chiar și caracteristici ușor nerealiste. Cipurile, pe care Nvidia le numește seria RTX 50, vor avea prețuri cuprinse între 549 dolari și 1.999 dolari, modelele de top sosind pe 30 ianuarie.
Nvidia a mai spus că Toyota Motor va folosi cipurile Orin și sistemul de operare auto pentru a furniza asistență avansată a șoferului în mai multe modele.
De asemenea, Huang se așteaptă ca venituri din hardware și software auto de 5 miliarde de dolari în anul fiscal 2026, în creștere față de cele 4 miliarde de dolari estimate pentru anul acesta.
Huang a prezentat și un computer desktop numit Project DIGITS. Computerul va avea același cip în centrul ofertelor de centre de date ale companiei, dar asociat cu un procesor central construit cu ajutorul MediaTek din Taiwan.
Cipurile vor veni într-un pachet mai mic care poate fi folosit de dezvoltatorii de software individuali pentru a-și testa rapid sistemele AI.
Sistemul inițial Project DIGITS nu va fi tocmai prietenos pentru consumatori – va rula un sistem de operare Nvidia bazat pe Linux, care este folosit mai degrabă de programatori de computere decât de consumatori și va costa 3.000 de dolari.
CES, cunoscut anterior sub numele de Consumer Electronics Show, are loc în perioada 7-10 ianuarie în Las Vegas. Acțiunile Nvidia s-au închis luni la un nivel record de 149,43 dolari, ducându-și evaluarea la 3,66 trilioane de dolari, de la 3,28 trilioane anul trecut, dar este, în continuare, a doua cea mai valoroasă companie listată din lume, după Apple.