Jihadiştii sunt atât de mulţi în UE că nu pot fi monitorizaţi. În unele ţări există riscul unor atentate – analist
‘Chiar dacă celula teroristă care a atacat la Paris şi Bruxelles este aproape distrusă (…) gruparea Stat Islamic (SI) va încerca să-şi refacă resursele umane în Europa pentru a conduce alte atacuri’, estimează Claude Moniquet, un fost agent al serviciilor secrete franceze, în prezent director al European Strategic Intelligence and Security Center.
Anul trecut, şi chiar în 2014, numeroase atacuri puse la cale de SI în Europa au eşuat, dar din nefericire trei au reuşit. Însă expertul intervievat atrage atenţia că avantajul este totuşi de partea teroriştilor, întrucât Europa este o societate foarte deschisă, iar oricine ajunge în interiorul spaţiului Schengen poate să se deplaseze liber şi să treacă nestingherit graniţele ţărilor ce cuprind această vastă zonă de liberă circulaţie.
Cu zece ani în urmă în Europa erau circa 1.000 de terorişti, în timp ce acum sunt 5.000-6.000 care au legături cu jihadiştii sirieni, plus simpatizanţii lor răspândiţi prin Uniunea Europeană şi al căror număr estimat de Claude Moniquet ar fi cuprins între 10.000 şi 20.000. Este pur şi simplu imposibil ca aceştia să fie monitorizaţi, subliniază expertul franco-belgian.
Pe de altă parte, el se opune ideii creării unui serviciu secret al Uniunii Europene, întrucât consideră că numai activităţile de combatere a terorismului sunt în interesul comun al statelor blocului comunitar, ale căror interese nu coincid însă la alte capitole. ‘Dacă vom crea un ‘CIA al UE’ acesta va fi slab, va avea nevoie de ani pentru a deveni funcţional şi va folosi fonduri alocate poliţiei şi serviciilor noastre de informaţii’, apreciază expertul citat.
El a criticat totodată modul în care UE încearcă să combată terorismul şi recomandă statelor blocului comunitar să-şi amelioreze coordonarea, să-şi armonizeze legislaţia necesară acţiunilor antiteroriste şi să dea un influx politic luptei împotriva terorismului.
Jihadiştii folosesc Facebook şi mai ales Twitter pentru recrutarea unor noi adepţi, iar odată ce contactul cu aceştia a fost stabilit, comunicarea şi fixarea întâlnirilor se fac mai departe cu ajutorul aplicaţiilor pentru telefoane mobile, explică Claude Moniquet. Cât despre locurile pe care jihadiştii le folosesc pentru operaţiunile de recrutare în Belgia, el avertizează că astfel de acţiuni nu se mai desfăşoară prin moschei, ci pe străzi, prin instituţii de învăţământ, terenuri de fotbal şi alte spaţii pentru activităţi sportive, în general oriunde pot fi întâlniţi tineri.
Expertul franco-belgian mai atrage atenţia şi asupra faptului că Statul Islamic are nevoie de resurse financiare importante pentru a-şi desfăşura acţiunile teroriste, cum au fost cele de la Paris şi Bruxelles. Însă şi statele europene au nevoie să aloce mai multe resurse combaterii terorismului, mai ales să-şi sporească numărul poliţiştilor şi ofiţerilor de informaţii. ‘Dacă toată lumea va lucra bine şi împreună, cred că putem elimina SI într-un an sau doi’, estimează Claude Moniquet, avertizând însă că eventuala dispariţie a acestei grupări jihadiste nu va duce automat la soluţionarea problemelor din Orientul Mijlociu.