Cererea netă de spații de birouri din Capitală a totalizat aproape 80.000 de mp în prima jumătate a acestui an, ceea ce înseamnă un plus de circa 10.000 de locuri de muncă, dacă luăm în calcul că pentru fiecare angajat sunt alocați opt metri pătrați, potrivit JLL.
În total, suprafața de spații de birouri tranzacționată în Capitală în primele șase luni din 2017 a fost de aproape 185.000 mp, în uşoară scădere de la 192.000 mp în aceeaşi perioadă a anului trecut.
În primele șase luni din acest an stocul a crescut cu 43.000 mp din cei circa 140.000 mp pe care dezvoltatorii i-au anunțat pentru acest an. În aceste condiții, cererea totală a fost de patru ori mai mare decât suprafața nouă pe care dezvoltatorii au livrat-o în acest interval.
Cel mai mare proiect livrat de la începutul anului este Timpuri Noi Square, dezvoltat de Vastint în zona Timpuri Noi, cu o suprafață de 33.000 mp.
Stocul de spații de birouri din București se situează în jurul a 2,43 milioane de mp, iar pe fondul livrărilor reduse din acest an și a cererii susținute, rata medie de neocupare s-a redus la circa 9%, un minim al pieței de după criza financiară.
„Vedem în continuare un interes susținut al companiilor, fie noi, fie deja existente în România, să deschidă noi puncte de lucru în București sau noi linii de business. Faptul că în prima jumătate a anului, peste 60 de companii au închiriat spații noi pentru afacerile pe care le derulează în București, iar alte 40 și-au reînnoit contractele pentru birourile actuale este o dovadă a încrederii pe care investitorii o au în România”, spune Marius Șcuta, Head of Office Agency and Tenant Representation JLL România.
În funcție de zone, un sfert din contractele semnate în perioada analizată au fost pentru birouri din Floreasca-Barbu Văcărescu, aceasta fiind urmată de CBD (Piața Victoriei – Piața Charles de Gaulles) și de Vest și Centru-Vest.