În prezent sunt în diferite stadii de negociere tranzacții de 630 milioane de euro pe piaţa imobiliară – JLL

Volumul investițional din 2016 este estimat la aproape 900 de milioane de euro, cu 35% mai mare decât cel înregistrat în 2015 (663 milioane de euro), potrivit companiei de consultanţă imobiliară JLL. Numărul tranzacțiilor a fost ușor mai redus, ceea ce înseamnă că valoarea medie a unei tranzacții a crescut. 
Andrada Ghira - Dum, 22 ian. 2017, 09:39
În prezent sunt în diferite stadii de negociere tranzacții de 630 milioane de euro pe piaţa imobiliară - JLL

Cele mai multe tranzacţii, de peste 70% din volumul total al investițiilor, au vizat proiectele imobiliare din Bucureşti. Tranzacțiile cu spații de birouri au dominat volumele (45%), în timp ce segmentele de retail și industrial au cumulat câte circa 26% din total fiecare. 

Pentru acest an, JLL arată că percepţia asupra pieţei din România este una pozitivă, cu o cerere la nivel record din partea chiriaşilor, pe toate segmentele pieţei. În plus, şi numărul proprietăţilor disponibile a crescut, iar randamentele oferite de proiectele din România le depăşesc pe cele din Cehia sau Polonia.  

„Pe de altă parte, în ceea ce privește finanțarea bancară, termenii și condițiile s-au îmbunătățit semnificativ în ultimul an apropiindu-se de cele din țările mai mature din Europa Centrală și de Est. În consecință, percepția asupra pieței este una pozitivă, în prezent fiind în diferite stadii de negociere tranzacții cumulând aproximativ 630 milioane de euro„, a declarat Silviana Petre Badea, National Director, Head of Capital Markets JLL Romania.

Cele mai mari tranzacții încheiate în 2016 în România 

Cele mai mari tranzacţii realizate anul trecut pe piaţa locală sunt achiziția a 26,88% din acțiunile companiei Globalworth de către grupul sud-african Growthpoint pentru aproximtaiv 186 milioane de euro, urmată de ahiziția P3 Logistic Park de către GIC, fondul suveran de investiții al statului Singapore, în cadrul unei tranzacții pan-europene a P3.

Fondul de investiţii sud-african a bifat anul trecut cea mai mare tranzacţie pe partea centrelor comerciale prin preluarea Sibiu Shopping Cityde la ARGO pentru 100 milioane de euro. Aceasta a fost şi cea mai mare tranzacţie cu un singur activ realizată în afara Bucureștiului, după criza economică.

CITEŞTE ŞI Cele mai importante evenimente de pe piaţa imobiliară în 2016

Ce tranzacţii sunt în lucru

Una dintre cele mai mari tranzacţii care ar putea fi încheiată anul acesta este achiziţia celor cinci clădiri de birouri AFI Park de către fraţii Pavăl, proprietarii Dedeman.  

Vânzarea proiectului AFI Park, pentru 160 de milioane de euro ar reprezenta cea mai mare tranzacţie pe acest segment din 2007 încoace, atunci când Globe Trade Center (GTC) anunţa vânzarea clădirii de birouri America House, pentru suma de 120,3 milioane de euro. Recent, clădirea America House, deţinută de AEW Europe, deţinut la rândul ei de Natixis şi La Banque Postale, a fost scoasă la vânzare, potrivit Capital.ro.

O altă tranzacţie care se va finaliza în prima jumătate a acestui an vizează achiziţia centrului comercial Felicia din Iaşi, de către unul dintre cei mai bogaţi cehi. 

Te-ar mai putea interesa și
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Românii se află printre europenii care se tem cel mai mult că inteligența artificială va duce la pierderea multor locuri de muncă în țara lor, potrivit unui studiu realizat în 33 de țări.......
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas SA va plăti 5,1 miliarde de euro pentru achiziţionarea diviziei de gestionare a activelor grupului francez ...
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
Preşedintele AUR, George Simion, a anunţat că formaţiunea sa nu participă la consultările de la Palatul Cotroceni pentru ...
Costin (BNS): Este greu de crezut că va apărea o nouă Lege de salarizare în sectorul bugetar până în 2029
Costin (BNS): Este greu de crezut că va apărea o nouă Lege de salarizare în sectorul bugetar până în 2029
România va avea o nouă Lege de salarizare în sectorul bugetar, care presupune o creştere de cheltuială salarială, atunci ...