Spectatorii nu au dreptul să intre în siturile probelor olimpice cu mai mult de 100 ml de băutură. În schimb, ei pot să aducă recipiente pentru a le umple de la fântânile cu apă, în faţa cărora se formează, potrivit „Comission for a Sustainable London 2012”, lungi cozi de aşteptare.
De pildă, marţi, potrivit unuia dintre trimişii Agerpres la JO, doar la Wimbledon puteai să-ţi umpli sticla cu apă potabilă, în Parcul olimpic acest lucru fiind imposibil. Aceasta, în condiţiile în care o sticlă de apă de o jumătate de litru, care poate fi găsită doar la distribuitorii oficiali, costă 1,7 lire sterline, adică peste 2,5 euro. Dacă respecţi recomandarea minimală a medicilor, potrivit cărora o persoană trebuie să bea cel puţin 2 litri de lichid pe zi, înseamnă că la Londra numai pentru consumul de apă trebuie să cheltuieşti zilnic peste 10 euro.
Revenind la semnalul de alarmă lansat de Comisia amintită, preşedintele acesteia, Shaun McCarthy, a precizat: „Suntem dezolaţi să vedem că organizatorii au fost prinşi pe picior greşit şi că multe situri sunt lipsite de apă potabilă gratuită”. Formula, în tradiţia „prezumţiei de nevinovăţie”, pare să fi avut ecou, întrucât, după cum declară McCarthy, „ni s-a comunicat că Locog (comitetul de organizare) se ocupă de această problemă, că a prevăzut o reaprovizionare urgentă cu apă potabilă şi instalarea mai multor fântâni, surse de apă în situri. Sperăm că organizatorii vor regla rapid această problemă logistică”, a adăugat el.