Festivitatea de închidere, coregrafiată de Kim Gavin, a debutat cu interpretarea piesei ‘Read all about it’ de către cântăreaţa britanică Emeli Sandé.
După o introducere în viaţa londoneză de zi cu zi, a avut loc apariţia sportivilor participanţi la Jocurile Olimpice, drapelul Marii Britanii fiind purtat de Ben Ainslie, unul dintre cei mai medaliaţi sportivi la yachting, în timp ce steagul României a fost purtat de gimnasta Sandra Izbaşa, după ce la tenismanul Horia Tecău a fost portdrapel la ceremonia de deschidere din 27 iulie. A urmat ceremonia de acordare a medaliilor pentru proba masculină de maraton, oficiată de Lamine Diack, preşedintele IAAF.
Ceremonia a pus în scenă un „foc de artificii” al artiştilor britanici, în absenţa reginei, aflată în vacanţă la Balmoral în Scoţia. A fost un show de zile mari, deschis de trupele Madness, Pet Shop Boys şi One Direction, care a fost continuat de ”scuteriştii” de la Kaizer Chiefs. Nu au lipsit George Michael, Fatboy Slim, Annie Lennox, Muse, Liam Gallagher sau Spice Girls în efectiv complet, inclusiv cu Victoria Beckham, soţia fotbalistului britanic David Beckham, însă nici alte nume mari ale muzicii pop britanice, precum regretaţii Freddie Mercury şi John Lennon. Umorul şi muzica au fost maeştri de ceremonie, încercând să rezume „spiritul acestor Jocuri, uşor anarhic, uşor zburdalnic, amuzant, emoţionant, entuziasmant şi, mai ales, british”, conform directorului muzical David Arnold. La ceremonie au participat peste 4.100 de performeri, printre care 3.500 de voluntari şi 380 de elevi.
Totodată, britanicii au predat ştafetă către organizatorii Jocurilor Olimpice de la Rio de Janeiro, din 2016, care au dispus de 8 minute pentru a o demonstraţie de samba, capoeira, percuţie şi costume de carnaval, care a culminat cu apariţia legendarului Pele.
La finalul ceremoniei, preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Jacques Rogge, a anunţat oficial închiderea Jocurilor Olimpice, iar flacăra olimpică a fost stinsă după ce a ars timp de 16 zile. Take That şi The Who au fost ultimele trupe care au evoluat pe Stadionul Olimpic, festivitatea încheindu-se cu un grandios foc de artificii.
România a ocupat locul 27 în clasamentul final pe medalii la Jocurile Olimpice de la Londra, cu nouă medalii, două de aur (Alin Moldoveanu – puşcă aer comprimat 10 m, Sandra Izbaşa – gimnastică, sărituri), cinci de argint (Alina Dumitru – judo, cat. 48 kg, Corina Căprioriu – judo, cat. 57 kg, Roxana Cocoş – haltere, cat. 69 kg, echipa masculină de sabie, Cătălina Ponor – gimnastică, sol) şi două de bronz (echipa feminină de gimnastică, Răzvan Martin – haltere, cat. 69 kg).
Delegaţia Statelor Unite ale Americii a ocupat primul loc în ierarhia finală pe medalii, cu 46 de aur, 29 de argint şi 29 de bronz, urmată de China, 38-27-22, Marea Britanie, 29-17-19, etc. La JO 2012 au participat 10.800 de sportivi din partea a 204 comitete olimpice naţionale.
Ţara noastră a participat cu o echipă de 105 sportivi la cea de-a 30-a Olimpiadă de vară (pe lângă cei 103 sportivi au concurat şi cele două rezerve de la scrimă).
Londra va găzdui şi Jocurile Paralimpice, în perioada 29 august – 9 septembrie.