JO 2020 Tokyo: Olimpiada ar putea aduce Japoniei un câştig de până la 80 miliarde de dolari
Capitala Japoniei a fost desemnată gazdă a Jocurilor Olimpice de vară din 2020, devansând Istanbulul şi Madridul.
Analiştii anticipează că sectorul construcţiilor şi turismul vor avea cel mai mult de câştigat, însă efectul va fi prezent în următoarea perioadă la nivelul întregii economii datorită unui val de optimism.
Pregătirile pentru Jocurile Olimpice vor crea noi locuri de muncă şi vor îmbunătăţi încrederea companiilor şi a populaţiei, într-o economie care resimte efectele cutremurului devastator din 2011 şi ale datoriei publice uriaşe.
Situaţia economică din Japonia s-a îmbunătăţit de la sfârşitul anului trecut, în urma măsurilor agresive de stimulare a creşterii adoptate de premierul Shinzo Abe pentru a pune capăt unei perioade îndelungate de deflaţie, care persistă de la sfârşitul anului ’90.
Guvernul japonez estimează că Jocurile Olimpice vor aduce economiei valoare adăugată echivalentă cu 0,3% din PIB, estimare considerată prea modestă de către Robert Feldman, director de cercetare economică pe Japonia la Morgan Stanley MUFG Securities.
„Estimarea noastră este că impactul ar putea fi cel puţin similar celui înregistrat de Marea Britanie, de aproximativ 0,7-0,8% din PIB în următorii 7 ani, adică 3.000 – 4.000 miliarde yeni ca valoare adăugată (30-40 miliarde dolari), sau 6.000 – 8.000 miliarde yeni ca producţie brută (60-80 miliarde dolari)”, potrivit unui raport al băncii de investiţii.
Japonia va găzdui Jocurile Olimpice de vară pentru prima dată din 1964. De atunci, Japonia a mai găzduit în două rânduri Jocurile Olimpice de iarnă, în 1972 la Sapporo şi în 1998 la Nagano.
Indicele bursier japonez care centralizează acţiunile companiilor care au legătură cu găzduirea Jocurilor Olimpice a crescut cu 45% în acest an. Indicele cuprinde 79 de companii, din construcţii, transport, turism, retail şi sport.
Comitetul care s-a ocupat de candidatura metropolei Tokyo pentru găzduirea Jocurilor Olimpice din 2020 estimează că evenimentul va avea un impact economic pozitiv de aproximativ 3.000 miliarde yeni (30 miliarde de dolari) şi va crea 150.000 de locuri de muncă.
Organizatorii japonezi intenţionează să construiască cel mai mare complex rezidenţial ridicat în ultimii 42 de ani în Tokyo pentru a găzdui delegaţiile prezente la Jocuri.
Investiţia în Satul Olimpic este estimată la 95,4 miliarde yeni (aproape 10 miliarde de dolari) şi va ocupa o suprafaţă de 44 de hectare alăturată Golfului Tokyo. Guvernul intenţionează să deruleze investiţii publice de 153,8 miliarde yeni (apoximativ 15 miliarde de dolari) pentru diverse lucrări de construcţii şi renovări legate de Jocurile Olimpice.