Jocurile de noroc nu sunt de azi sau de ieri, sunt aici de mai bine de 2.300 de ani

25 06. 2024
casino-roulette-wheel-close-up-ai-generative-min

E ok să faci asta atât timp cât ești decent însă istoria ne arată că orice lucru ce a fost interzis a reapărut cu mult mai mult avânt. A existat o vreme când în USA a fost interzis alcoolul (1920-1933) iar acesta se găsea în orice crâșmă. Din 1937 până spre finalul secolului 20 a fost interzisă marijuana însă nu era concert sau club în America unde să nu poți face rost de un joint.

Istoria este uneori amuzantă prin simplu fapt că mereu apar la suprafață lucruri noi, interesante, despre stramoșii noștri. Astfel exista un lucru ce devine clar: când spui OM spui joc.

Se spune adesea că jocurile de noroc sunt anterioare oricărei culturi cunoscute. Și nu e de mirare. Gândiți-vă la ceea ce face un copil de la naștere. Chiar înainte de a vorbi sau de a merge, acesta caută divertisment prin jocuri care îi distragă atenția.

În acest fel, arheologii vorbesc deja despre existența jocului în epoca paleolitică, deoarece joaca este ceva inerent la primate. După lungi perioade de activitate fizică din necesitate, oamenii au căutat plăcerea prin joc.

Primele jocuri de noroc din istorie se găsesc în Sumer și Asiria, când încă din anul 2.600 î.Hr. se știe că aceste civilizații foloseau un os extras din călcâiul animalelor, numit talus, pe care îl sculptau astfel încât să cadă în patru poziții diferite, fiind precursorul zarurilor.

În jurul anului 2.000 î.Hr., egiptenii au fost primii care au sculptat un zar cu șase fețe, conform unor descoperiri arheologice și hieroglife, iar acesta era o distracție destul de obișnuită pentru această civilizație.

Foarte interesantă este descoperirea conform căreia cuvântul „șansă” provine de la „Az-zahr„, care în arabă înseamnă joc de zaruri.

În cultura greacă, originea sa datează din mitologie. Pentru vechii greci, șansa venea de la Fiica lui Tyche, o zeiță care a inventat jocuri pentru a seduce mințile oamenilor. Pasiunea pentru astfel de activități apare adeseori în textele lui Homer. În antichitate, a da un dublu șase se numea „aruncarea Afroditei”.

La Roma, în antichitate, cele mai multe pariuri se făceau la Colosseum, cu jocurile de gladiatori; de fapt, romanii au fost cei care au introdus acest tip de joc în Spania, în anul 218. Există, de asemenea, referiri la competițiile cu săgeți și arcuri în Evul Mediu, deși acest tip de competiții erau mai degrabă specifice nobilimii, fiind mai frecvente jocurile de zaruri în clasele inferioare. În jurul anului 1440, odată cu inventarea tiparului, jocurile de cărți și regulile acestora au putut ajunge la majoritatea socială.

Atracția față de șansă a fost întotdeauna prezentă, până la împărțirea pământului între regi, ca în cazul regelui Olaf al Norvegiei, care l-a provocat pe omologul său din Suedia la un joc de zaruri pentru a vedea cine va primi o mare suprafață de pământ.

Până în secolul al XV-lea, jocurile de noroc și pariurile au fost văzute ca ceva matematic și măsurabil. În 1638, a fost deschis primul cazinou public, Ridotto din Italia, urmat de alte 100 de cazinouri. Astăzi, cazinourile online oferă diverse bonusuri, cum ar fi rotiri gratuite, care sunt o modalitate populară de a atrage jucători.

Până în secolul XX, în Statele Unite au apărut aparate de joc de tip slot machine (pacanele), primul fiind Liberty Bell, proiectat de Charles August Fey în San Francisco, care folosea sistemul cu trei role folosit astăzi.

Și ultimul lucru din această scurtă lecție de istorie: conform mitologiei grecești, Zeus, Hades și Poseidon au jucat zaruri pentru a împărți Universul! Iată un lucru pe care cu siguranță Einstein nu l-a luat în considerare când a venit cu toate teoriile ce l-au făcut celebru.