Joe Biden a anunțat că SUA pregătesc acordarea de împrumuturi de 4 miliarde de dolari către România pentru dezvoltarea de reactoare nucleare de mici dimensiuni

20 05. 2023
nuscale_75483945765849_27094400-768x768

Prima astfel de centrală modulară ar urma să fie construită la Doicești, în județul Dâmbovița.

Potrivit unui comunicat al Casei Albe, cea mai mare parte din această sumă, 3 miliarde de dolari, ar putea fi asigurată de către Export–Import Bank of the United States, iar 1 miliard de dolari să fie acordat de către U.S. International Development Finance Corporation (DFC), o instituție federală care asigură finanțarea proiectelor de dezvoltare.

Comunicatul transmie de Casa Albă este mai lung, redăm partea care privește România:

”Pe baza sprijinul anterior acordat de Guvernul Statelor Unite pentru dezvoltarea primei centrale SMR din România, care folosește tehnologia companiei americane NuScale Power și serviciile de inginerie și construcții Fluor Corporation, banca americană de stat EXIM a emis o scrisoare de interes pentru un potențial sprijin de până la 99 de milioane de dolari către RoPower Nuclear S.A. pentru finanțarea studiilor de proiectare, față de care și-au mai manifestat interesul și parteneri publici și privați din Japonia, Republica Coreea și Emiratele Arabe Unite, și a căror valoare ajunge la suma de 275 de milioane de dolari în faza incipientă.

Aceste angajamente, împreună cu noile promisiuni venite din partea României, susțin achiziția de materiale pentru proiect, finalizarea analizei de inginerie și proiectare, găsirea de experți în managementul proiectelor și îndeplinirea activităților de reglementare de la fața locului.

În plus, DFC și U.S. EXIM au emis, de asemenea, scrisori de interes pentru un potențial sprijin de până la 1 miliard de dolari, respectiv 3 miliarde de dolari, pentru implementarea proiectelor. Când va fi finalizat construit, SMR va deschide calea pentru noi tehnologii energetice inovatoare, va accelera tranziția către energie curată, va crea mii de locuri de muncă și va consolida securitatea energetică europeană, respectând în același timp cele mai înalte standarde de siguranță nucleară, securitate și neproliferare atomică”, se precizează în document.

Partenerii angajaţi în finanţarea proiectului reactoarelor modulare mici din România sunt: Banca pentru Cooperare Internaţionala a Japoniei, DS Private Equity Corea, EXIM Bank Romania, SN Nuclearelectrica SA, Nova Power & Gas SRL, ENEC Emiratele Arabe Unite, DFC si US EXIM.

Implicarea ENEC în proiectul SMR din România, prin contribuţie în natură cu experţi în nuclear, reprezintă prima acţiune dedicată dezvoltării energiei nucleare în cadrul Parteneriatului US-UAE pentru Accelerare a Energiei Curate (PACE), lansat în noiembrie 2022, al cărui scop este dezvoltarea a 100 GW de energie curată până în 2035. De asemenea, este o primă măsură de colaborare ca urmare a Memorandumului de Înţelegere (MoU) semnat de SN Nuclearelectrica şi ENEC în martie 2023.

Reacția președintelui Iohannis

Preşedintele României Klaus Iohannis a salutat anunţul făcut de președintele Biden cu privire la proiectul reactoarelor nucleare mici din România.

„Salut anunţul făcut astăzi de preşedintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, la Summitul G7, cu privire la sprijinul SUA şi Japoniei, al partenerilor Coreea de Sud şi Emiratele Arabe Unite de până la 275 de milioane de dolari pentru proiectul reactoarelor modulare mici (SMR) din România, precum şi scrisorile de interes din partea US EXIM and US International Development Finance Corporation pentru un sprijin suplimentar de până la 4 miliarde de dolari pentru implementarea proiectului.

Aceste iniţiative reprezintă un sprijin esenţial pentru obiectivul României de a se situa în prima linie a dezvoltării infrastructurii revoluţionare a energiei nucleare. Implementarea proiectului SMR în parteneriat cu SUA va permite producţia de energie curată şi va spori securitatea energetică”, a scris şeful statului sâmbătă pe Twiiter, postări care au fost preluate de pagina de Facebook a Administrației Prezidențiale.

Reacția lui Ciolacu

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, la rândul său anunţul făcut de preşedintele american Joe Biden cu privire la susținerea acordată de Guvernul american pentru construirea în România de centrale nucleare modulare.

„România face astăzi un pas uriaş spre una dintre cele mai importante ţinte ale sale: independenţa energetică! (…) Această decizie probează complexitatea şi dezvoltarea relaţiei noastre bilaterale atât din punct de vedere strategic, cât şi printr-o accelerare fără precedent a dimensiunii economice a parteneriatului nostru. Proiectul realizat de Nuclearelectrica – alături de partenerii americani şi de consorţii din Japonia, Coreea de Sud şi Emiratele Arabe Unite – are o însemnătate majoră pentru ţara noastră: înseamnă mai multe locuri de muncă, mai multe oportunităţi pentru companiile româneşti şi un plus de energie pentru creşterea economică a ţării”, a scris Ciolacu pe Facebook.

Reacția Nuclearelectrica

SN Nuclearelectrica SA (SNN) salută anunţul făcut de președintele american Joe Biden în cadrul Summit-ului G7, potrivit căruia Guvernul SUA împreună cu parteneri publici şi privaţi din Statele Unite, Japonia, Republica Corea şi Emiratele Arabe Unite intenţionează să finanţeze cu până la 275 de milioane de dolari Proiectul Reactoarelor Modulare Mici (SMR) din România, sumă care include şi o scrisoare de interes de la U.S. Export-Import Bank (EXIM) în valoare de până la 99 de milioane de dolari ca parte a programului EXIM Engineering Multiplier.

„Nuclearelectrica salută intenţia de finanţare anunţată în cadrul G7, un exemplu de cooperare internaţională pentru implementarea la scară largă a proiectelor energetice cu impact în siguranţa energetică şi reducerea amprentei de carbon.

Suntem mandri să poziţionăm România pe harta strategică de dezvoltare a proiectelor energetice nucleare. Este un merit pe care România şi l-a câstigat prin cei peste 26 ani de operare în siguranţă, la cele mai inalte standarde de excelentă a centralei nuclearo-electrice de la Cernavoda, prin cei peste 50 ani de dezvoltare a industriei nucleare din România, prin rigurozitatea reglementatorului CNCAN, prin excelentă în pregatire în inginerie şi operare nucleară a sistemului de învaţamânt românesc, şi prin leadership-ul întregii echipe Nuclearelectrica. Suntem mândri că România va fi a doua ţară după SUA şi prima din Europa care va dezvolta o centrală NuScale VOYGR™ cu reactoare modulare mici şi că proiectul nostru a câstigat încrederea şi susţinerea celor mai importante instituţii financiare din lume, precum şi a Preşedintelui Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, şi a Guvernului American, şi a partenerilor din Japonia, Republica Coreea şi Emiratele Arabe Unite”, a declarat Cosmin Ghiţă, Director g.eneral SN Nuclearelectrica S.A.

„Suntem mândri că Nova Power & Gas, companie a Grupului E-INFRA, este parte într-un proiect atât de important cum este cel de la Doicești-România, un proiect de înlocuire a unei centrale vechi pe cărbune cu cea mai modernă tehnologie în domeniul centralelor nucleare – Small Modular Reactors (SMR). Suntem foarte bucuroși de anunțul făcut azi de Presedintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, în cadrul Summit-ului G7, cu privire la proiectul SMR de la Doicești. Alături de partenerii noștri americani și români, NuScale și Nuclearelectrica, suntem încrezători că vom livra acest proiect în termenul propus”, a declarat Teofil Mureșan, CEO E-INFRA.