„Este ambiţios! Este îndrăzneţ! Şi putem face asta! ‘, a lansat la Pittsburgh preşedintele SUA care demonstrează, de la instalarea sa la putere în urmă cu mai puţin de trei luni în urmă, voinţa sa reformatoare.
„Acest lucru va permite să creăm economia cea mai rezistentă, mai puternică şi mai inovatoare din lume”, a adăugat el, insistând asupra necesităţii de „a câştiga” în faţa Chinei.
Prima fază a programului său „Build Back Better” implică investiţii care ar fi repartizate pe opt ani şi finanţate prin creşterea impozitelor pe profitul companiilor de la 21% la 28%.
„Nu este vorba despre a penaliza pe nimeni”, a explicat Joe Biden, insistând asupra faptul că el „crede în capitalismul american” şi că nu are „nimic” împotriva milionarilor şi miliardarilor.
Liderul de la Casa Albă s-a arătat însă indignat că un pompier sau un profesor plăteşte 22% impozit pe venit, iar grupuri ca Amazon nu plătesc niciun impozit la nivel federal. „Voi pune capăt la asta”, a insistat el.
Planul său prevede injectarea a 620 miliarde de dolari în transporturi, care să permită modernizarea a peste 32.000 de kilometri de drumuri şi autostrăzi, precum şi repararea a aproximativ 10.000 de poduri în Statele Unite.
Această nouă ofensivă legislativă vine la scurt timp după adoptarea de către Congres a unui plan de relansare axat pe pandemia de COVID-19, de asemenea estimat la aproape 2.000 miliarde de dolari.
Dar discursul de la Pittsburgh este doar punctul de plecare al unei aspre bătălii în Congres, al cărei rezultat este incert. Majoritatea democrată de acolo este redusă, iar negocierile se anunţă redutabile.
Primele voci disonante s-au făcut auzite deja dinspre aripa stângă a Partidului Democrat.
Pentru reprezentanta de New York Alexandria Ocasio-Cortez, sumele propuse sunt pur şi simplu „insuficiente”. „Totalul trebuie să fie mult mai mare”, a scris ea pe Twitter.
În schimb, pentru senatorul republican din Wyoming, John Barrasso, acest plan este doar un „cal troian” pentru a permite democraţilor „să cheltuiască mai mult şi să mărească impozitele”.
Singura certitudine este că lunile următoare vor testa abilităţile de negociator ale preşedintelui democrat, fost senator şi fin cunoscător al maşinăriei politice de la Washington.