Biden: Riscul unui Armaghedon nuclear, cel mai ridicat de la criza rachetelor cubaneze încoace

Ameninţarea preşedintelui rus Vladimir Putin de a utiliza armele nucleare poate să ducă la cel mai ridicat risc de acest tip de la criza rachetelor din Cuba încoace, a declarat joi preşedintele SUA, Joe Biden, recunoscând că este pentru prima oară din 1962 când există o "ameninţare directă" de utilizare a armelor nucleare dacă "în fapt, lucrurile continuă aşa cum merg" în prezent, relatează Reuters, DPA şi AFP.
AGERPRES - vin, 07 oct. 2022, 08:41
Biden: Riscul unui Armaghedon nuclear, cel mai ridicat de la criza rachetelor cubaneze încoace

Casa Albă declarase anterior în mai multe rânduri că nu a văzut niciun indiciu că Rusia s-ar pregăti să utilizeze armele nucleare în pofida a ceea ce a numit „zăngănitul cu arme nucleare de către Putin”.

„Pentru prima oară de la criza rachetelor din Cuba, avem o ameninţare directă cu utilizarea armelor nucleare dacă, de fapt, lucrurile continuă pe calea pe care au luat-o”, a declarat Biden în faţa donatorilor democraţi la New York.

„Nu ne-am confruntat cu perspectiva Armaghedonului de la Kennedy şi criza rachetelor din Cuba”, a adăugat el în comentariile cele mai directe cu privire la utilizarea armelor nucleare de către Moscova de când Rusia a invadat Ucraina în februarie.

În timpul crizei rachetelor din Cuba în 1962, SUA – sub preşedintele John F. Kennedy – şi URSS – sub conducerea secretarului general Nikita Hruşciov – au fost la un pas de utilizarea armelor nucleare din cauza prezenţei rachetelor sovietice în Cuba.

Putin, a declarat Biden, „nu glumeşte când vorbeşte despre potenţiala utilizare a armelor nucleare tactice sau a armelor biologice sau chimice, pentru că armata sa este, s-ar putea spune, semnificativ neperformantă”.

Vladimir Putin, care împlineşte vineri 70 de ani, a avertizat că va folosi orice mijloace necesare, inclusiv arsenalul nuclear al Rusiei, pentru a proteja teritoriul rus, despre care spune că acum include patru regiuni ucrainene pe care recent le-a anexat.

„Nu cred că putem utiliza cu uşurinţă o armă nucleară tactică fără să ajungem să provocăm un Armaghedon”, a avertizat Biden, subliniind că el şi oficialii americani caută o ieşire diplomatică din acest impas.

Biden a insistat totodată că îl urmăreşte cu atenţie pe Putin şi cum ar putea reacţiona el în timp ce armata ucraineană obţine câştiguri în faţa invadatorilor ruşi, adăugând că Washingtonul „încearcă să găsească” o calea de ieşire din război pentru Putin.

„Încercăm să ne dăm seama care este calea de ieşire a lui Putin… Cum poate să iasă din asta? Când consideră el că se află în poziţia nu doar de a fi umilit, ci şi de a pierde o parte semnificativă din puterea sa în Rusia”, a spus Biden.

Preşedintele american a vorbit la reşedinţa din New York a lui James Murdoch, apelând la fiul mogulului media conservator Rupert Murdoch într-o încercare de a spori şansele partidului său la alegerile pentru Congres preconizate pentru 8 noiembrie.

Evenimentul de la reşedinţa Murdoch a fost în beneficiul Comitetului Democrat de campanie senatorială, care oferă sprijin pentru candidaţii democraţi din Senat.

În remarci făcute într-un discurs susţinut joi în format video la Institutul Lowy din Australia, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a opinat că NATO ar trebui să lanseze atacuri preventive asupra Rusiei pentru a o împiedica să folosească arme nucleare, conform Reuters.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a denunţat aceste comentarii, catalogându-le drept un „apel la declanşarea unui nou război mondial cu consecinţe imprevizibile şi monstruoase”, potrivit agenţiei de presă oficiale RIA Novosti.

Rusia a anexat regiunile ucrainene Lugansk, Doneţk (est), Herson şi Zaporojie (sud), reprezentând aproximativ 15% din teritoriul Ucrainei, după ce a organizat ceea ce a numit „referendumuri”, care au fost denunţate de Kiev şi guvernele occidentale ca fiind ilegale şi coercitive.

Pe fondul celei mai mari tentative de anexare în Europa după cel de-al Doilea Război Mondial, o contraofensivă ucraineană a obligat forţele ruse să se retragă, ceea ce le-a permis ucrainenilor să recupereze mari părţi din regiunea Herson, în sud.

Zelenski a declarat într-o alocuţiune video joi seara că forţele Kievului au recucerit peste 500 de kilometri pătraţi şi zeci de aşezări în Herson de la începutul lunii octombrie.

Te-ar mai putea interesa și
Amendă confirmată pentru Ungaria. Un miliard de euro din fonduri UE a fost blocat
Amendă confirmată pentru Ungaria. Un miliard de euro din fonduri UE a fost blocat
Ungaria a pierdut în mod oficial miercuri un miliard de euro din fonduri europene, îngheţate din cauza unor încălcări ale statului de drept reproşate Budapestei, a indicat Comisia Europeană,......
Schimbări majore în toate facturile de energie electrică, de azi. Care sunt clienții cei mai afectați
Schimbări majore în toate facturile de energie electrică, de azi. Care sunt clienții cei mai afectați
De astăzi au intrat în vigoare noile tarife majorate de transport și distribuție a energiei electrice, dar majoritatea ...
Datoria guvernamentală a crescut la 931,186 miliarde lei, respectiv 54% din PIB, în octombrie
Datoria guvernamentală a crescut la 931,186 miliarde lei, respectiv 54% din PIB, în octombrie
Datoria administraţiei publice (datoria guvernamentală) a urcat, în octombrie 2024, până la 931,186 miliarde lei, de ...
Centrele de date față în față cu AI: provocările industriei în 2025
Centrele de date față în față cu AI: provocările industriei în 2025
Inteligența artificială (AI) continuă să transforme industria centrelor de date, o realitate reflectată de tendințele ...