„America a inventat semiconductorii, dar, de-a lungul timpului, am lăsat ca producţia să plece în străinătate”, şi-a exprimat regretul preşedintele american în faţa unor responsabili din economie şi mediu sindical.
În opinia sa, este „imperativ”, din motive economice, dar şi pentru securitatea naţională, ca SUA să fabrice din nou aceste circuite electronice prezente în numeroase obiecte ale vieţii cotidiene.
Cererea de semiconductori a explodat în timpul pandemiei, ceea ce a provocat o penurie care a fost amplificată de închiderea unor uzine din China din cauza noilor valuri de COVID.
În acest context, „Congresul trebuie să adopte legea respectivă cât mai repede posibil”, a afirmat preşedintele democrat.
Este „vital” ca ea să îi fie prezentată preşedintelui pentru ratificare „din această săptămână”, a adăugat secretarul pentru Comerţ, Gina Raimondo.
„Dependenţa SUA de un mic număr de uzine din străinătate este periculoasă”, a spus la rândul său consilierul de securitate naţională Jake Sullivan.
Aleşii republicani şi democraţi sunt de acord în legătură cu această observaţie, dar nu au reuşit luni de zile să se înţeleagă asupra unui text legislativ definitiv.
Camera Reprezentanţilor a adoptat în februarie un text mai amplu menit a întări industria SUA în faţa concurenţei din Asia, în special în sectorul semiconductorilor.
Un proiect de lege asemănător a fost votat de Senat în martie. Însă cele două adunări ale Congresului nu au căzut de acord asupra unui text comun.
Senatul a început recent să lucreze asupra unui text limitat doar la chestiunea semiconductorilor, numit ‘Chips-plus’. Proiectul a depăşit o etapă procedurală importantă săptămâna trecută.
Semiconductorii sunt omniprezenţi în viaţa cotidiană. Fabricaţi în principal în Asia, ei sunt indispensabili pentru producţia de maşini, telefoane sau chiar echipamente medicale şi aspiratoare.