„Sper că, între timp, israelienii nu vor lansa o invazie terestră masivă”, a adăugat preşedintele american, care a fost întrebat despre o posibilă ofensivă militară asupra oraşului Rafah, la graniţa cu Egiptul, unde se află 1,4 milioane de persoane, majoritatea strămutate din cauza luptelor.
Liderii palestinieni, ONU şi numeroase ţări sunt alarmate de consecinţele catastrofale ale unei astfel de ofensive pentru populaţie, care se confruntă deja cu un dezastru umanitar.
„În ultimele şapte zile, am avut discuţii prelungite cu prim-ministrul israelian (Benjamin Netanyahu), fiecare de aproape o oră”, a subliniat Joe Biden.
„Am susţinut ideea, şi o susţin puternic, că este necesară o încetare temporară a focului pentru a scoate prizonierii, pentru a scoate ostaticii. Este în curs. Încă mai sper că acest lucru se poate realiza”, a insistat el.
În ultimele zile, Qatarul şi Egiptul au prezidat o nouă serie de negocieri la Cairo vizând obţinerea unui acord de armistiţiu care să permită o pauză în lupte, precum şi eliberarea unor ostatici răpiţi în cursul atacului Hamas din 7 octombrie.
Un prim armistiţiu la sfârşitul lui noiembrie a permis punerea în libertate a 105 ostatici din cei 240 răpiţi de Hamas. Potrivit Israelului, 130 ar fi încă în Gaza, dar 30 dintre ei nu ar mai fi în viaţă.
Familiile ostaticilor care se mai află în Gaza îi cer guvernului lui Benjamin Netanyahu să accepte un nou armistiţiu care să permită eliberări.