Într-un memorandum publicat de Casa Albă, el a menţionat că i-a însărcinat pe consilierul pentru securitate naţională şi pe directorul Consiliului Economic Naţional să conducă aceste eforturi.
Cei doi vor avea ca scop supravegherea dezvoltării şi aplicării unei strategii guvernamentale integrate pentru a monitoriza şi aborda efectele „oricăror eforturi ale Chinei de a cenzura sau intimida, în Statele Unite sau în oricare dintre teritoriile sale, precum şi pe cetăţenii sau companiile sale”.
Din acest grup vor face parte şi membri ai Departamentelor de Stat, Trezoreriei, Apărării, Justiţiei, Agriculturii, Comerţului, Educaţiei şi Securităţii Interne, precum şi agenţii CIA şi FBI.
Este de aşteptat ca acest grup de lucru să se întrunească cel puţin de două ori pe an pentru a supraveghea strategia guvernului în acest sens şi să publice primul său raport anual în următoarele 180 de zile.
Preşedintele Biden a ordonat eforturi îmbunătăţite pentru a răspunde practicilor economice coercitive ale anumitor ţări, inclusiv ale Chinei.
Preşedintele democrat a îndemnat să fie evaluat posibilele vulnerabilităţi ale ţărilor, chiar şi în cadrul sectoarelor lor private, la această constrângere şi să elaboreze recomandări pentru un răspuns cuprinzător, eficient şi, dacă este cazul, multilateral, inclusiv pentru a descuraja comportamente economice coercitive pe viitor.
Următoarea purtătoare de cuvânt a Casei Albe, Karoline Leavitt, a confirmat joi că preşedintele chinez, Xi Jinping, a fost invitat la ceremonia de învestitură a preşedintelui Donald Trump, pe 20 ianuarie. Ea a dat această invitaţie drept un exemplu al dialogului deschis în care crede viitorul preşedinte, nu numai cu aliaţii SUA, ci şi cu adversarii şi concurenţii.