‘Este clar că forţele speciale ruse şi agenţii se află în spatele haosului din ultimele 24 de ore’, a declarat Kerry în faţa Comisiei pentru Relaţii Externe din Senatul american, avertizând că situaţia rezultată în urma acţiunilor acestora ‘ar putea fi folosită drept pretext pentru o intervenţie militară, aşa cum am văzut în Crimeea’.
De asemenea, Kerry a afirmat că Statele Unite şi aliaţii lor intenţionează să instituie o nouă serie de sancţiuni împotriva Moscovei, care vor viza sectoare importante ale economiei ruse, cum ar fi cel energetic, minier sau bancar.
Secretarul american de stat a mai anunţat că a convenit cu omologul său rus, Serghei Lavrov, să se întâlnească din nou săptămâna viitoare în Europa, pentru a încerca să găsească o soluţie diplomatică în faţa crizei ucrainene. Cu o zi în urmă, Departamentul american de Stat a evocat o întâlnire cvadripartită ‘în decurs de zece zile’, la care ar urma să participe SUA, Rusia, Ucraina şi UE.
În ultimele zile clădiri oficiale din mai multe oraşe din partea de est a Ucrainei au fost ocupate de manifestanţi proruşi. Consiliul popular Doneţk, care nu recunoaşte autoritatea guvenului central de la Kiev, a anunţat luni crearea ‘Republicii Populare Doneţk’ şi organizarea unui referendum până pe 11 mai pentru alipirea acesteia la Rusia. Marţi după-amiază, un lider al insurgenţilor ruşi de aici, care au ridicat baricade în apropierea sediului administraţiei regionale pe care l-au ocupat, a anunţat constituirea unui guvern provizoriu.
La rândul lor, autorităţile de la Kiev au anunţat că în cursul nopţii au preluat controlul asupra unei clădiri a administraţiei regionale din oraşul Harkov. În plus, au ameninţat că vor recurge la forţă împotriva celor care au ocupat sediile administraţiei din Doneţk şi Lugansk dacă aceştia nu le vor elibera de bună-voie şi au anunţat că dispozitivele de intervenţie au înconjurat aceste obiective şi sunt pregătite să intervină.