„Statele Unite sunt mândre de a fi mai angajate ca oricând şi joacă, în opinia mea, un rol determinant, aşa cum a făcut-o întotdeauna, în căutarea păcii, prosperităţii şi stabilităţii mondiale”, a declarat el într-un discurs susţinut în faţa participanţilor la Forum.
Ulterior John Kerry a evocat problemele internaţionale în care Statele Unite sunt implicate, începând cu situaţia din Ucraina.
„Aici, în Europa, lucrăm cu partenerii noştri pentru a exercita presiuni asupra Guvernului Ucrainei să renunţe la violenţă, să răspundă la preocupările manifestanţilor paşnici, să încurajeze dialogul şi să promoveze libertatea de reuniune şi de exprimare. Suntem alături de poporul Ucrainei”, a afirmat el.
Contestând „mitul dezangajării” Statelor Unite, el a enumerat apoi crizele internaţionale urmărite îndeaproape de Washington, de la riscul nuclear prezentat de Coreea de Nord până la conflictul din Marile Lacuri, în Africa. În cele din urmă, Kerry a evocat Orientul Mijlociu, cu acordul provizoriu încheiat în dosarul nuclear iranian, criza siriană şi negocierile în procesul de pace dintre israelieni şi palestinieni.
Şeful diplomaţiei americane a relansat în iulie negocierile de pace dintre israelieni şi palestinieni întrerupte timp de aproape trei ani. În pofida determinării sale, John Kerry, care a efectuat 11 călătorii în regiune începând din martie 2013, nu a reuşit până în prezent să convingă cele două părţi să se ralieze la planul său de pace.