Cele două tabere „se vor întâlni peste două săptămâni în Israel sau în teritoriile palestiniene (…) pentru a începe procesul negocierilor oficiale”, cu „obiectivul” de a ajunge la „un acord final în cursul următoarelor nouă luni”, a declarat Kerry pentru presă la sediul Departamentului de Stat.
Şeful diplomaţiei americane, artizanul acestei reluări a contactului direct între israelieni şi palestinieni, după trei ani de blocaj, a făcut aceste declaraţii în prezenţa ministrului israelian al Justiţiei Tzipi Livni şi negociatorului-şef palestinian Saeb Erakat.
„Părţile au fost de acord astăzi (marţi) ca toate problemele legate de statutul final, toate problemele fundamentale şi toate celelalte să se afle pe masa negocierilor”, a dat el asigurări.
„Cred cu putere că liderii, negociatorii şi cetăţenii depun eforturi să facă pace, dintr-un motiv foarte simplu, şi anume sunt obligaţi să facă acest lucru. O soluţie viabilă cu două state (israelian şi palestinian) este singura cale de soluţionare a acestui conflict. Nu rămâne prea mult timp pentru a ajunge la ea şi nu există o alternativă”, a subliniat secretarul american, care a efectuat şase vizite în decurs de patru luni în Orientul Mijlociu.
Erakat a salutat eforturile şefului diplomaţiei americane, afirmând că „nimeni altcineva decât palestinienii nu va beneficia mai mult de un succes” al negocierilor de pace cu Israelul, sub egida Washingtonului.
„Sunt încântat că toate problemele sunt pe masă (…) A venit vremea ca palestinienii să aibă propriul stat suveran”, a subliniat oficialul de rang înalt palestinian.
Livni s-a arătat mai degrabă optimistă.
„Cred că istoria nu este făcută de către cinici. Ea este făcută de realişti cărora nu le este teamă să viseze”, a declarat ministrul israelian.
Înaintea acestei conferinţe de presă comune, preşedintele american Barack Obama i-a primit la Casa Albă pe negociatorii celor două tabere.
După trei ani de blocaj, negocieri directe israeliano-plaestiniene au fost reluate în mod simbolic luni seara, la Washington, printr-o cină de iftar, întreruperea postului Ramadanului, oferită de către Kerry. Statele Unite au îndemnat cele două părţi să negocieze cu „bună-credinţă”, cu scopul de a ajunge la un „compromis rezonabil”.
Conţinutul primelor discuţii rămâne secret.