Vaccinul Johnson & Johnson se administrează într-o singură doză, ceea ce constituie un avantaj atât logistic, cât şi din punctul de vedere al acoperirii vaccinale a unui număr cât mai mare de persoane într-un timp scurt. Vaccinul Johnson & Johnson are un alt avantaj important: poate fi depozitat la temperaturi mai mari decât cele de la congelatoare, ceea ce facilitează foarte mult distribuţia acestuia.
În prima fază, compania americană preconiza că va începe livrările către UE la începutul lunii aprilie, însă a fost nevoită să le amâne din cauza unor probleme de producţie.
„Primele doze vor pleca astăzi din depozite spre statele membre”, a anunţat luni un purtător de cuvânt al Comisiei Europene într-o conferinţă de presă.
„Johnson & Johnson a început astăzi livrările de vaccinuri spre UE. Veşti foarte bune”, a anunţat la rândul său europarlamentarul german Peter Liese.
La începutul acestei luni, comisarul european Thierry Breton declara că firma americană Johnson & Johnson s-a angajat să livreze statelor UE un număr de 55 milioane doze de vaccin până la finele lunii iunie, şi alte 120 milioane de doze în trimestrul al treilea.
„Până recent, era neclar dacă această promisiune va putea fi respectă. Cu toate acestea, este sigur că 50 de milioane de doze vor fi livrate în al doilea trimestru”, a mai spus europarlamentarul Peter Liese, adăugând că are aceste informaţii de la compania americană precum şi de la Comisia Europeană, care coordonează discuţiile cu producătorii de vaccinuri.
Un purtător de cuvânt de la Johnson & Johnson a confirmat că, luni, au început livrările spre ţările UE, Norvegia şi Islanda, dar nu a dorit să facă comentarii cu privire la numărul de doze care vor fi livrate până la finele acestei luni sau în trimestrul al doilea. Purtătorul de cuvânt a spus doar că Johnson & Johnson mizează pe livrarea a 200 de milioane de doze de vaccin către UE, Norvegia şi Islanda până la finele acestui an.
Acest vaccin a fost, la jumătatea lui martie, al patrulea care a obţinut undă verde din partea Agenţiei europene pentru medicamente (EMA), după cele de la Pfizer-BioNTech, Moderna şi AstraZeneca. El este în prezent administrat doar în SUA şi Africa de Sud, dar a fost aprobat şi în Canada.
Datele preliminare din studiul clinic privind vaccinul Johnson & Johnson arată că acesta are o eficacitate de 67% în prevenirea bolii simptomatice, reducând semnificativ cazurile de COVID-19 în rândul persoanelor imunizate.
Uniunea Europeană a făcut o comandă de 200 de milioane de doze la laboratorul american, cu o opţiune pentru 200 de milioane de doze suplimentare.