În ultimul său discurs privind situaţia din Uniunea Europeană, înainte de scrutinul european din mai 2014, Barroso a declarat în faţa eurodeputaţilor reuniţi la Strasbourg, că UE a realizat un „contraatac” faţă de criza financiară, economică şi socială, care a început în urmă cu cinci ani.
„Faptele ne arată că eforturile noastre au început că convingă”, a afirmat el, evocând progresele obţinute, în opinia sa, în mai multe state care au beneficiat de asistenţă financiară, precum Grecia, Irlanda, Portugalia şi Spania. „Recuperarea este într-adevăr” aproape, a adăugat el.
Totuşi, Barroso a afirmat că „principalul risc” de regres este cel de tip „politic”. „Tot ce pune la îndoială reformele este imediat sancţionat”, în special de către pieţele financiare, a subliniat preşedintele Comisiei Europene.
„Una dintre problemele noastre este coerenţa, nu numai în luarea deciziilor, dar şi în aplicarea lor”, a spus Barroso, îndemnând în special la adoptarea bugetului pentru 2014-2020 de către Parlament şi la atingerea unor progrese în crearea unei uniuni bancare.
În legătură cu aceste afirmaţii, şeful grupului liberal, fostul premier belgian Guy Verhofstadt a îndemnat Parlamentul să se implice imediat în negocierile cu statele membre, în vederea adoptării propunerii Comisiei Europene privind salvarea sau lichidarea băncilor aflate în dificultate.