Anunţul a fost făcut de şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, şi de ministrul de Externe iranian, Hossein Amir-Abdollahian, în cursul unei conferinţe de presă la Teheran, după o discuţie în tete-a-tete de două ore.
„Vizita mea are ca obiectiv principal să întrerupă dinamica actuală, adică dinamica escaladării” şi să scoată din impas negocierile, a declarat Borrell, care a fost însoţit în vizita de o zi la Teheran de coordonatorul UE pentru supervizarea dialogului de la Viena, Enrique Mora.
„Vom relua discuţiile cu privire la JCPOA (Joint Comprehensive Plan of Action – Planul de Acţiune Comun şi Cuprinzător, n.red.) în zilele următoare (…) ceea ce înseamnă rapid şi imediat”, a adăugat el.
„Am avut o conversaţie lungă, dar pozitivă privind cooperarea globală între Iran şi UE”, a afirmat cu acelaşi prilej ministrul iranian.
„I-am subliniat dlui Borrell că suntem pregătiţi să reluăm negocierile în zilele următoare. Ceea ce este important pentru Republica islamică Iran este deplinul avantaj economic pe care Iranul trebuie să-l obţină din acordul încheiat în 2015”, a adăugat el, referindu-se cu precădere la ridicarea sancţiunilor economice.
„Vom încerca să rezolvăm problemele şi divergenţele prin tratativele care se vor relua în curând”, a mai spus şeful diplomaţiei de la Teheran.
Niciunul din cei doi diplomaţi nu a avansat o dată precisă pentru reluarea negocierilor.
Știrea inițială
Şeful diplomaţiei Uniunii Europene, Josep Borrell, s-a întâlnit sâmbătă la Teheran cu ministrul de Externe iranian, Hossein Amirabdollahian, transmit agenţia oficială de presă IRNA şi televiziunea de stat din Iran, preluate de AFP şi Reuters, relatează Agerpres.
Tratativele sunt considerate cruciale pentru restabilirea acordului nuclear încheiat în 2015 între Iran şi puterile internaţionale şi blocat în 2018, prin decizia preşedintelui de atunci a Statelor Unite, Donald Trump, de a retrage partea americană din înţelegere şi de a reintroduce sancţiunile împotriva regimului de le Teheran.
Dialogul cu Iranul, reluat la Viena în aprilie 2021 de SUA, Rusia, China, Regatul Unit, Franţa şi Germania a ajuns în martie anul acesta într-un punct mort, situaţie pentru care americanii şi iranienii s-au acuzat reciproc.
În prezent, Iranul nu mai respectă restricţiile privind programul său nuclear pe care le acceptase conform pactului cunoscut sub acronimul JCPOA (Joint Comprehensive Plan of Action – Planul de Acţiune Comun şi Cuprinzător), în schimbul suspendării sancţiunilor.
Prin Ministerul său de Externe, Franţa a cerut vineri Iranului să profite de vizita lui Borrell, care va dura mai puţin de o zi, pentru a relua acordul „cât timp se mai poate”.
La rândul său emisarul special al SUA pentru Iran, Robert Malley, le-a mulţumit printr-un mesaj pe Twitter înaltului reprezentant al UE pentru politica externă şi negociatorului european Enrique Mora pentru dosarul nuclear iranian, ale căror eforturi au loc „în continuă coordonare strânsă cu Statele Unite”.