„Sunt îngrozit. Nu pot să cred că într-un stat membru al Uniunii Europene (UE), după mai mult de 20 de ani de la căderea comunismului, libertatea de exprimare este din nou ameninţată”, a declarat Daul, citat în comunicat, în urma rapoartelor din care reiese că Guvernul de coaliţie socialist-liberal a înaintat plângeri penale acuzând 15 lideri ai opoziţiei de „denigrarea statului”.
„Istoria recentă a arătat că toate formele de totalitarism încep cu represiunea politică şi îngrădirea dreptului la opinie”, continuă liderul grupului PPE, adăugând că „dezbaterea politică între autorităţi şi opoziţie ar trebui să aibă loc în spaţiile publice, nu în birourile procurorilor”. Aceste evenimente din România „sparg toate limitele normale ale democraţiei şi trimit un semnal extrem de negativ în ceea ce priveşte angajamentul recent al autorităţilor române de a respecta pe deplin statul de drept şi principiile democratice”, apreciază Daul.
„Inventarea duşmanilor naţiunii, aşa cum făcea Partidul Comunist, nu este altceva decât o formă de retorică radicală, în care vina este atribuită nu celui care ia o decizie proastă, ci aceluia care atrage atenţia asupra ei”, adaugă europarlamentuarul, denunţând faptul că „Guvernul de coaliţie din România subminează independenţa instituţiilor democratice din tară, iar acum îi ia în vizor pe cei care ar putea să impiedice preluarea puterii”.
Daul lansează, în acest comunicat PPE, „un apel la conducerea politică românească să revină la respectarea drepturilor fundamentale, dintre care unul este libertatea de exprimare”. El este citat afirmând că reiterează invitaţia adresată premierului Ponta de a participa la următoarea sesiune plenară a PE, „astfel încât să işi poată exprima punctul de vedere cu privire la aceste derapaje de la valorile europene”.
El îndeamnă totodată Comisia Europeană (CE) „să se asigure că valorile europene şi drepturile fundamentale sunt respectate în România”.