Jozsef Varadi, CEO Wizz Air: Anul acesta vom transporta 7 milioane de pasageri în România, în cinci ani ne vom dubla traficul

Compania aeriană Wizz Air, cel mai mare operator pe piaţa din România, a înregistrat în anul fiscal încheiat la 31 martie 2017 un profit record de 246 de milioane de euro, în creştere cu 28% faţă de anul precedent şi a transportat 23,8 milioane de pasageri. Pentru România, compania vrea să dubleze traficul de pasageri în următorii cinci ani. 
Andrada Ghira - joi, 25 mai 2017, 21:10
Jozsef Varadi, CEO Wizz Air: Anul acesta vom transporta 7 milioane de pasageri în România, în cinci ani ne vom dubla traficul

Cel mai mare operator aerian de pe piaţa din România, Wizz Air, a înregistrat venituri de 1,57 miliarde de euro în 2016, în creştere cu 10% faţă de rezultatul din anul anterior. Profitul net a fost unul record, de 246 milioane de euro, în creştere cu 28%, iar pentru următorul an, estimările sunt pentru un profit net cuprins între 250 şi 270 de milioane de euro. 

„Vedem o dezvoltare puternică, peste aşteptări, în Europa Centrală şi de Est, iar creşterile PIB-ului prognozate pentru următorii ani vor duce la venituri disponibile şi mai multe cheltuieli atunci când vine vorba de vacanţe. În al doilea rând, vedem o capacitate consolidată în regiune. Mă aştept la un an puternic”, a declarat într-un interviu telefonic pentru ECONOMICA.NET, Jozsef Varadi, CEO Wizz Air. 

Pe piaţa din România, Wizz Air va creşte cu 27% traficul de pasageri în acest an, faţă de 2016. 

„Am devenit cea mai mare companie aeriană din România. Anul acesta vom transporta 7 milioane de pasageri. Nu putem fi comparaţi cu ce transportă Blue Air (nr. – 3,6 milioane pasageri) şi Tarom (nr. – 2,41 milioane pasageri). Cred că ne vom dubla traficul în România, aşa că cele 7 milioane de pasageri ar putea deveni 10, 14 milioane de pasageri în cinci ani„, ne-a mai declarat Varadi. 

Cât despre deschiderea unor noi rute interne, după cea de la Bucureşti spre Cluj-Napoca, şeful Wizz spune că evaluează alte posibilităţi, însă nu a oferit mai multe detalii. 

„În primul rând, vrem să vedem maturitate pe ruta Bucureşti-Cluj. Cred că rezultate sunt în linie cu aşteptările”, mai spune Varadi.

Compania a anunţat în luna februarie a acestui an că a tranportat 100.000 de pasageri pe această rută, în şapte luni de la lansare. 

Wizz Air oprează de pe zece aeroporturi din România, dintre care şapte sunt baze. Numărul avioanelor alocate pentru piaţa românească este de 22, dintre care nouă sunt bazate la Bucureşti. 

Câţi bani face Wizz Air în România 

Expansiunea Blue Air şi Ryanair a dus la scăderea cotei de piaţă Wizz strict pe piaţa low-cost. Astfel, de la o cotă de 60,38% în precedentul an financiar, Wizz a ajuns la o cotă de 54,76%, mai arată datele din raportul financiar al companei. 

De asemenea, veniturile realizate per pasager au înregistrat al doilea an de scădere şi au ajuns la 65,7 euro, asta după ce în 2016 şi 2015 rezultatele au fost de 71,5 euro/pasager, respectiv 74,5 euro/pasager. 

Varadi explică această scădere prin reducera preţului la combustibil, care a dus la o scădere a tarifelor, în medie cu 6,5 euro mai mici. 

Câţi bani face Wizz Air din transportul pasagerilor din şi înspre România? Calculat la numărul de pasageri transportaţi, de 5,5 milioane, veniturile operatorului s-au cifrat la 361,3 milioane de euro. 

„Tarom nu poate concura cu nimeni”

În timp ce compania naţională Tarom a zburat şi anul trecut pe pierdere, pentru a zecea oară, companiile low-cost îşi continuă expansiunea. Aşa se facă că, anul trecut, Tarom a fost depăşită şi de Blue Air, şi a ajuns pe locul trei. Iar Ryanair îi suflă Tarom în ceafă. 

Întrebat dacă crede că Tarom va putea face competiţie operatorilor low-cost, după ce va avea două noi avioane Boeing 737-80 NG, Varadi spune că le urează noroc. 

„Nu cred că Tarom poate concura cu cineva. Ca să fim sinceri, e o companie de stat, total ineficientă din punct de vedere financiar şi nu ştiu cât timp mai poate fi susţinuntă”, mai spune şeful Wizz Air. 

Gradul de încărcare al avioanelor Wizz a crescut de la 88,2%, la 90,1%.

Niciun efect Brexit

Rezultatul surprinzător al referendumului din iunie 2016, atunci când britancii au votat pentru ieşirea din UE, urmat de activarea articolului 50, din luna martie a acestui an, a ridicat mari semne de întrebare nu doar autorităţilor din Regat sau din UE, ci şi companiilor.

În perioada de după referendumul Brexit, marile companii aeriene şi-au exprimat îngrijoararea cu privire la posibilele restricţii care ar putea interfera cu planurile operatorilor.

Cu toate acestea, Wizz Air nu a resimţit efectele Brexitului, decât în deprecierea lirei sterline, care i-a adus un minus de 17 milioane de euro pe veniturile obţinute în moneda Marii Britanii, absorbit de restul reţelei de rute. Iar de luna viitoare, Wizz îşi deschide bază şi pe aeroportul Luton din Londra. 

„Suntem încântaţi de oportunităţile de creştere din Marea Britanie. Alocăm un milion de locuri reţelei, vedem că piaţa este puternică, există cerere şi ne concentrăm atenţia spre asta”, mai spune Varadi. 

Întrebat care ar fi cel mai rău scenariu, dar şi cel mai bun, în cazul Brexit, Varadi se fereşte să speculeze pe marginea acestui subiect, dar spune că un acord între UE şi Marea Britanie ar face această tranziţie mai uşoară, în timp ce lipsa lui ar fi mai dificilă.

„Vom vedea ce se va întâmpla. Suntem pregătiţi”, mai spune Varadi. 

Wizz Air este cea mai mare companie aeriană din Europa Centrală şi de Est, prezentă în 42 de ţări şi pe 138 de aeroporturi. Cu o flotă formată din 79 de avioane, Wizz a transportat 23,8 milioane de pasageri şi are peste 3.00 de angajaţi. 

Te-ar mai putea interesa și
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele rus Vladimir Putin a promis duminică şi mai multă "distrugeri" în Ucraina după un atac cu drone în ajun, pe care Moscova îl atribuie Kievului, asupra unor clădiri dintr-un oraş......
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Românii se află printre europenii care se tem cel mai mult că inteligența artificială va duce la pierderea multor locuri ...
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas SA va plăti 5,1 miliarde de euro pentru achiziţionarea diviziei de gestionare a activelor grupului francez ...
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
Preşedintele AUR, George Simion, a anunţat că formaţiunea sa nu participă la consultările de la Palatul Cotroceni pentru ...