JP Morgan: În 14 săptămâni băncile elene vor rămâne fără garanţii pentru noi credite
Raportul se bazează pe datele care indică o finanţare maximă de 180 de miliarde de euro disponibilă prin linia de finanţare de urgenţă a Băncii Centrale din Grecia (ELA), aprobată de BCE, din care creditorii eleni au accesat deja până la 80 de miliarde de euro şi mai au la dispoziţie 28 de miliarde de euro.
Această estimare a necesităţilor de finanţare ale băncilor elene vine pe fondul confuziei privind durata liniei de finanţare şi a temerilor referitoare la eşecul încheierii unui acord între autorităţile de la Atena şi creditorii internaţionali. Aceste incertitudini ar putea accelera ieşirile din depozitele băncilor elene.
Restul garanţiilor pentru fondurile disponibile băncilor elene vin sub forma bondurilor Fondului European de Stabilitate Financiară (EFSF) de la creditorii din zona euro, care au fost alocate în 2012 – 2013 pentru recapitalizarea principalelor instituţii financiare din Grecia, se arată în raportul JP Morgan. Instituţia susţine că totalul ieşirilor din depozitele băncilor elene se ridică la 21 de miliarde de euro în acest an.
Surse bancare au declarat, pentru Reuters, că ieşirile zilnice din depozite se ridică la 300 – 500 de milioane de euro şi de aceea Banca Centrală Europeană a decis să majoreze cu cinci miliarde de euro, până la 65 de miliarde de euro, plafonul liniei de finanţare de urgenţă a Băncii Centrale din Grecia (ELA), care poate fi acordată creditorilor eleni.
Obligaţiunile greceşti au în prezent un rating de tip ‘junk’, iar, potrivit normelor BCE, nu pot fi acceptate drept garanţii pentru credite. Până acum, BCE a făcut o excepţie de la aceste norme în ideea de a da o mână ajutor băncilor greceşti.
HFSF, principalul acţionar al băncilor elene, controlează 66,9% din Piraeus Bank, 66,4% din Alpha, 57,2% din National Bank of Greece şi 35,4% din Eurobank.
Actualul program de asistenţă financiară de care beneficiază Grecia expiră la sfârşitul lunii februarie şi există incertitudini ridicate privind capacitatea noului Guvern de la Atena de a ajunge la un acord cu UE, BCE şi FMI pentru extinderea programului, estimează agenţia de evaluare financiară Moody’s. Dacă negocierile nu se deblochează, există riscuri la adresa necesităţilor de finanţare şi de lichiditate ale statului elen, ceea ce limitează capacitatea sa de a sprijini băncile în caz de nevoie, avertizează Moody’s.
Mai mult, agenţia consideră că există riscul ca rezervele HFSF, de aproximativ 11,5 miliarde de euro, să fie utilizate pentru finanţarea necesităţilor Guvernului sau să fie returnate ESFS (Facilitatea Europeană de Stabilitate Financiară), astfel reducându-se capacitatea Fondului de Stabilitate Financiară al Greciei de a sprijini băncile în caz de nevoie.
Cele patru mari bănci greceşti – National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank şi Eurobank – sunt prezente şi pe piaţa din România.