Decizia vine la mai puţin de trei luni după acordul de la Paris privind clima. JP Morgan, care este prima bancă americană în ceea ce priveşte volumul activelor, a declarat acum că atât cărbunele, cât şi munca prestată de copii aparţin în acelaşi mod listei de ‘tranzacţii interzise’, conform versiunii actualizate a politicii sale sociale şi de mediu a băncii postate online la începutul acestei săptămâni.
Banca nu rupe legăturile cu grupurile miniere, decizia sa referindu-se numai la proiectele legate în mod direct de minele de cărbune precum şi de centralele electrice bazate pe cărbune din peste 30 de ţări membre ale Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD).
Şi alte bănci majore din SUA, precum şi bănci europene au anunţat deja că au limitat finanţarea din acest sector. Scăderea preţurilor materiilor prime a dus deja la falimentul unor jucători precum American Alpha Natural Resources.
Companiile energetice (ExxonMobil, Chevron, etc.) şi miniere sunt supuse unei presiuni din partea unor acţionari cu opţiuni ‘pro-climatice’, cerându-le să facă public raportul privind emisiile de carbon şi în special evaluarea impactului schimbărilor climatice asupra activităţii lor.
Acordul încheiat în decembrie 2015, la Paris, la Conferinţa cu privire la schimbările climatice COP21 a aprobat obiectivul încetinirii încălzirii globale prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.
Acest acord va intra în vigoare atunci când va fi ratificat de cel puţin 55 dintre cei 195 de semnatari ai documentului, reprezentând cel puţin 55% din emisiile de carbon la nivel mondial.